The studio plug-in

The studio plug-in

Architect
Chathurika Kulasinghe
Location
Nawala, Sri Jayawardenepura Kotte, Sri Lanka | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Ramitha Watareka Photography

The studio plug-in

Chathurika Kulasinghe as Architects

The “studio plug-in” is a renovation project that derives it’s name from it’s spatial design- a linear studio space that is plugged into an existing 50-year-old single story family residence.
This studio space designed for accommodate the basic requirements for a simple lifestyle; a place to work, prepare a meal and a space to relax and unwind at the end of a day’s work.
The remodeling of this studio within part of the existing house was based on the objective of cost effectiveness and minimal structural interventions were made to the existing establishment.
The main source of inspiration for the studio space was an existing 35 year old Rose Apple tree located at the entrance.
With so many childhood memories of playing under the shade of this tree, the architect wanted to recreate the atmosphere as a place to work under.
A rustic pink feature wall, inspired by the tree’s pink seasonal blooms, stretches throughout the length of the studio plug-in with its spaces arranged sequentially;
The office-work space is in front, facing the front courtyard with the Rose apple tree and private kitchenette is sandwiched between the studio and the bedroom which opens up to an enclosed rear-side courtyard.
This plug-in is simple and minimal with basic materiality, minimal interventions and most of the furniture inherited from the architect’s grandparents, which was repainted and repurposed to suite the studio house.

 

Material Used:
1. Facade cladding: Wall finish from SF - Skim Coat (Wall Putty)
2. Flooring: Titanium floor finish – by Gimhan Terrazzo
3. Interior lighting: Hylex Lighting House
4. Interior furniture: Timber -  by Nipuna Subasinghe
Cement - Studio Renaissance

This story is available in multiple languages
Share or Add The studio plug-in to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Flooring: Titanium floor finishGimhan Terrazzo
Interior lightingHylex Lighting House
Facade claddingSkim Coat
CementStudio Renaissance
Product Spec Sheet
Flooring: Titanium floor finish
Interior lighting
Facade cladding
Cement
Lindbergh - Parkside Office
next project

Lindbergh - Parkside Office

Offices
Gateway Gardens, Frankfurt am Main, Germany - Build completed in 2018
View Project