The Traveller

The Traveller

Architect
Powerhouse Company
Location
Amsterdam, The Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Restaurants

Pavilions
Sebastian van Damme
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureBilliani srl
W.
ManufacturersGuardian Glass
ManufacturersHunter Douglas Architectural
ManufacturersBolidt
ManufacturersDerako
ManufacturersACOSORB

Product Spec Sheet
Furniture
Manufacturers
Manufacturers
by Bolidt
Manufacturers
by Derako
Manufacturers
by ACOSORB

The Traveller

Powerhouse Company as Architects

The impressive yet approachable new social hub celebrates the international flavours of Amsterdam’s multicultural Zuidoost neighborhood.

 

A bold architectural statement at the heart of new Amsterdam innovation district Cumulus Park in the up-and-coming Zuidoost area, The Traveller is a curvilinear glass pavilion designed by Powerhouse Company and developed by EDGE and G&S Vastgoed, in collaboration with ING. It helps to define the neighborhood by bringing together ING employees, students, entrepreneurs, the local community and visitors for food and fun. Strikingly transparent and with a welcoming organic form, The Traveller fits in beautifully with the green landscaped grounds (to be completed in early 2020) and surrounding buildings, notably the new ING offices designed by Benthem Crouwel Architects.

 

It houses a restaurant concept from the team behind successful Amsterdam eateries Visaandeschelde and The Roast Room. The restaurant is open all day, offering light refreshments and a full menu of international dishes reflecting the neighborhood’s multicultural identity. There are versatile spaces for meetings and events upstairs. “We designed the pavilion to be seamlessly integrated with its surroundings, creating a dynamic relationship between the interior and exterior,” explains Powerhouse Company architect and partner Stijn Kemper. “By combining a clear glass façade with natural materials and colors going in, the boundaries blur as if there is no distinction between inside and outside.

 

Juxtaposing these elements with an interior of strong colors and soft textures generates an intimate indoor space with the comfort of a living room.” The pavilion owes its eye-catching appearance to a minimalist glass façade combined with a sculptural, freestanding wooden core. The separation of wooden core and glass façade – at no point do they touch each other – creates an airy and flowing interior space.

 

The wooden ceiling and abundant greenery bring nature inside. “This project is very much aligned with what we are trying to achieve at Powerhouse Company – the openness of the design combined with detailing and innovation,” says Kemper. “Hospitality projects become very personal to us as an extension of the service-minded approach we bring to our work.” In order to realize the project, Powerhouse Company collaborated with Benthem Crouwel Architects and Karres en Brands, the landscape architect of the surroundings, as well as withStudio BvanB and Office RBGV on the interior design. The project real-estate developers were EDGE and G&S Vastgoed.

 

The innovation district Cumulus Park, an initiative of ING, has since become a collaboration between the City of Amsterdam, Amsterdam University of Applied Sciences, and Amsterdam Community College (ROC), among others.

Share or Add The Traveller to your Collections
House of tranquility
next project

House of tranquility

Private Houses
Israel - Build completed in 2020
View Project