The Urban Theatre

The Urban Theatre

Architect
Jakob + Macfarlane
Location
Shanghai, China | View Map
Project Year
2021
Category
Shops
© Peter Dixie

The Urban Theatre

Jakob + Macfarlane as Architects

BREAKING NEWS: The Urban Theatre wins the French Design 100 award 2022, the only design prize in France to reward the efforts
of its designers on a worldwide level. Now in its second edition, placed under the high patronage of the President Emmanuel Macron and judged
by an international jury to ensure neutrality and international vision.

photo_credit © Peter Dixie
© Peter Dixie

Urban Revivo’s new flagship store is located in a vibrant fashion shopping area of Shanghai. The project was imagined as an urban theatre. The design concept stems from the idea of a flexible space opening up to create a big volume that brings to mind a theatre or a train station. It was intended as a spectacular showcase of public life, and notably of urban fashion.

photo_credit © Peter Dixie
© Peter Dixie

With its long storefront facing a major boulevard and a narrower facade looking onto a side street, the project offers two different visual experiences: A dazzling frontal view reveals the multi-layered interior, while the side facade hints at the coveted views from a theatre backstage.

photo_credit © Peter Dixie
© Peter Dixie

Like an interior street, the ground floor runs along the boulevard and is equally suited for hosting fashion shows and displaying merchandise.

photo_credit © Peter Dixie
© Peter Dixie

A repeating structural module creates unique settings within the larger space of the store. Parts of these modules reach outside, jutting out from the facade. Functionally, the modules act as a unifying framework that integrates everything from staircases to changing rooms and from countertops to merchandise displays. Metaphorically, we see it as the skeleton for a new fashion body – sophisticated and poetic.

Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade: glass and stainless steel, with fin-shaped parts of the interior structure jutting outside.
2. Interior walls: white digitally cut plaster contrasting with the sandblasted concrete of the existing structure.
3. Display furniture (designed by Jakob+MacFarlane): stainless steel

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More