The Wedge

The Wedge

Architect
Jakob + Macfarlane

Atelier des Deux Anges
Location
Pont-Audemer, France | View Map
Project Year
2020
Category
Cinemas
Nicolas Borel

The Wedge Cinema Complex

Jakob + Macfarlane as Architects

This project brought Jakob + MacFarlaneback to the Normandy town for which they
had already designedL’Eclat theater almost two decades ago.The new cinema
complex is located on the edge of Pont-Audemer (but still within walking distanceof the town center) andanchors a future commercial strip emerging on the site of a demolished foundry. 

photo_credit Nicolas Borel
Nicolas Borel

Six movie theatres ranging in size from 40 to 280 seats arestepped up in section from ground to first floor. The architects decided to stack the cinemas, with their naturally tiered shapes, into a small-to-large sequence – which created a raked volume with enough space underneath to wedge in an ample public lobby. The transparent lobby overlooks the newly createdecological zone.   

photo_credit Nicolas Borel
Nicolas Borel

Together with an old train station repurposed into a restaurant, the cineplex signals the town’s new shopping and entertainment area and therefore should have a strong presence. While Jakob+MacFarlane’s centrally-located Pont-Audemer theatre is highlighted in orange – a contemporary version of the colour red that used to identify public entertainment venuesin French cities of the nineteenth century – the envelope of the cineplex comes in strong pink, emphasizing its rootedness in the suburban culture. The cineplex will serve a larger area around Pont-Audemer with many of its visitors arriving by car, and a bright pink volume will be something one won’t fail to notice from a driver’s seat.   

photo_credit Nicolas Borel
Nicolas Borel

Environmental performance: The project meets the BBC (Low-Consumption Building)standard. This includes bioclimatic design, thermally efficient building envelope, solar protection, energy recovery system for the air handling unit with over 80% efficiency and free cooling system the summer period, and displacement ventilation. The choice of materials ensures the project’s durability; extremely low-emissionA+ materials are used for interior design.

Team:
Architect: Jakob+MacFarlane 
Associate architect:Atelier des deux anges
Client: The City of Pont-Audemer
Engineers/Environmental consultants/Cost consultants: EGIS Bâtiments Centre Ouest 
Acoustics: J.-P. Lamoureux 
Scenography: Labeyrie & Associés

photo_credit Nicolas Borel
Nicolas Borel
photo_credit Nicolas Borel
Nicolas Borel
photo_credit Nicolas Borel
Nicolas Borel
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More