The Wood House
Mr. Sanjay Chowgule - courtesy - Sunil Patil & Associates
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersGROHE
Air conditioningMitsubishi Electric Trane HVAC US
LEDPhilips Lighting Signify
ManufacturersTOTO
WallpapersÉLITIS
DiningAlankaram

Product Spec Sheet
Manufacturers
by GROHE
Air conditioning
Manufacturers
by TOTO
Wallpapers
by ÉLITIS
Dining

The Wood House

Sunil Patil And Associates as Architects

The Wood House is situated in an affluent residential colony of Kolhapur city. The Wood House is a mid-size cozy residence designed on a plot of 500 Sqm. The House consists of Living, Dining, Kitchen, Family area along with 2 master bedrooms and a guest bedroom.


The design of the bungalow is based on our design philosophy - contemporary vernacular architecture. It incorporates vernacular ethos and features like courtyards, stone masonry in a highly contemporary style. A wooden box accentuated by large glass openings & flaunting linear pergolas creates a balanced massing effect for the bungalow.


The basement is designed to suffice the client’s requirement of 3 car parking spaces and a store room.


The ground floor lures an entrance lobby followed by Living, Dining kitchen and a master bedroom with an L-Shaped Courtyard. The L-Shaped Courtyard is strategically designed to create a buffer between master bedrooms and other spaces at ground as well as the first floor level.


The wooden Cladding which has been constructed at the exterior of the house is composed of Bamboo pulp and was specially customized for SPA and later the section was named as “ BIOS SPA Natural Wooden Cladding”.


The cascade at dining area sit-out integrates cooling effect to the dining room.

The white Painted MDF cut out on grey back ground in the living room catches the eye. The Corner window gives visual connection to family room from the living area. The resplendent chandelier hoists ups the grace of the living room.


The Tree-Jali work near the dining room by an artist uplifts the beauty of double height dining room and the rustic dinning table gets complemented with the Jali Work.


The walkouts in the living & dining area not only just extend the spaces till the boundaries, but also connect the space visually from both the boundaries.

The sleek bridge connects the bedrooms with the family room on the first floor, allowing the double heighted living room and dining areas to merge into each other creating a huge volume for both the areas.


The Breakfast counter is situated in between open kitchen and the dining. This creates a partial buffer allowing the ease for service. The Breakfast counter has been made from neolith solid surface material.


The chunky Caesar stone has been used for the kitchen platform. The Chimney without filters has been used and has designed with aesthetic look. The Brown walls in the kitchen have been made of “Neolith Techlam”


The Large opening and windows in the living room and master bedroom creates a fascinating space flow from inside to outside or vice versa. The Wall of the bedroom has been painted by an artist. The interior spaces seamlessly merge with the outside landscape resulting into a soothing blend of architecture and landscape.


The Huge terrace annexed to the family room on the first floor flows to the front garden creating an interesting outdoor space for the family to unwind.

The massing of the house is a composition of solid wooden masses with the sleek steel pergolas. The sizably voluminous tree in the front of the house has been retained. It compliments to the massing of the building.


The bold color furniture, sofa integrates up to the resplendency of the living room.


A small area for “pooja” has been created to maintain the spiritual sense. Here the cut jail partition creates visual barrier for the Pooja room.


Natural Pallets have been utilized. The walls have been painted in white and grey ceramics have been utilized for flooring engendering a grey-white coalescence.

Garden on the both sides of living and dining areas along with the courtyard creates an interesting array of landscape spaces. The Statue of Buddha which has been procured from Indonesia engraves the beauty of the garden. A natural steam and water cascade has also been created in the garden which additionally enhances the resplendency.


Due to ample ventilation there is minimum utilization of electricity. The L- Shaped courtyard creates a buffer between living room and washroom.

The basic theme of the house; the composition of wood masses can be visualized in the interiors also. 

Silver House
next project

Silver House

Private Houses
Zante, Greece
View Project