Wooden cladding

An overview of projects, products and exclusive articles about wooden cladding

Project • By Montalba Architects, Inc.Private Houses

Whitepod Éco-Chalets

Nestled in the Swiss Alps above Monthey, Switzerland, the eco-chalets coexist with the mountainside, creating a hospitality experience that preserves and cherishes its surrounding environment. Designed with groups and families in mind, the minimalist chalets are ideal for those looking to escape to the mountains with all the comforts and conveniences of a home. The structures are made entirely with Swiss materials and products, including larch wood-paneled exterior and interior millwork by a local fabricator.   These materials create a seamless transition between the structures and the surrounding mountains, while also evoking the design of a traditional Swiss chalet. The accommodations are divided into “night” and &ldquo... More
Standard Highline - Guest Room 1
Standard Highline - Guest Room 2
Standard Highline - Guest Room 3
Standard Highline - Guest Room 4
Available Profiles Pg1 - Solid Wood

Project • By Surfacing SolutionHotels

The Standard Highline Hotel

In crafting The Standard Highline, the guestrooms had to speak to the ethos of The Standard while incorporating a finer material palette and making the experience sophisticated enough for the New York and international audiences. In contrast to the concrete shell of the building, Roman and Williams strived to give the rooms a warmth that harkened to a bee hive environment – organic and beautiful, but also efficient. The breathtaking views from the floor to ceiling starfire glass windows of the guestrooms served as the ideal backdrop to Roman and Williams’ open and airy design. Packed with texture and color and light, they are clad in customized handmade orange, black and cream tile.  The bedrooms have a tambour wooden ceili... More

Project • By ARCHHOLIKSPrivate Houses

Mountain House Mošovce

The family house at the foot of the Veľká Fatra National Park is situated on the border between the built-up area and the built-up area. Folkly, the house is located behind the hummocks, so the whole formation of matter is aimed at preserving the traditional concept of rural appearance. The overall expression of the volume of the house is fragmented by its roof landscape using the types of two gable roofs, which graduate upwards. The material division of the house is largely based on the forms of old warehouse farm buildings, the so-called barns located in the Turiec region.   Unusual is also the concept of layout, in which the entrance part of the house is part of the so-called night part. The house consists of four interconn... More

Project • By Vassiliades ArchitectsHousing

Double House in Limassol

The challenge to create two different and independent dwelling units on the same site was fulfilled successfully because they follow the same design philosophy and are consolidated visually. Morphologically the houses are characterized by orthonormal, parallelepiped volumes, lined with wood panels which stand out from the primary white volume and reflect functionally the bedrooms. The exposed concrete elements come to add strength and simplicity in whole, functioning "compensatory " in the warm mood that the large wood surfaces give. The design course was determined by the dedication to the functionality, when at the same time many bioclimatic elements were included in order to achieve thermal comfort for the users. More

Project • By Vassiliades ArchitectsHousing

House in Limassol IV

The design intention of this bioclimatic residence in Limassol was to create a compact form that morphologically characterizes the building. Thus, all the functions and spaces were translated into solid compact volumes that created a composition, which was framed by an exposed concrete surface. This surface has a double role, since beyond the morphological signage of the project, it also functions as a passive solar protection device. In general, the design consists of simple geometries that touch the current minimalistic morphologies. This logic led to the use of exposed concrete, wooden surfaces and the neutral white and gray colors. The differentiation in the material and the coloring of each volume, follows the differentiation in its i... More

Project • By Vassiliades ArchitectsPrivate Houses

House in Limassol IX

The design of this house was based on minimalistic morphological choices, which were made in order to distinguish its architectural features, while the modernistic design patterns led to a result without decorations and any kind of exaggeration. Thus, the main idea is analyzed into the composition of two main volumes, which are separated by their function, but also by their material - exposed concrete for the public uses, white for the private ones. Generally, the design is driven by simple geometries, close to modernistic and minimalistic trends. This logic led to the use of the sincere exposed visible concrete, large wooden surfaces, and the neutral white and gray colors. The differentiation in the materiality and the color of each volum... More

Project • By RUST ArchitectsOffices

B.S.R group

RUST Architects planned and designed the new headquarters for the B.S.R group in Tel Aviv. The firm is an engineering group that specializes in the management of real estate projects in Israel and abroad.   After more than 20 years, B.S.R decided to move to new offices that include all of the firm's departments and management offices. The new offices are located on the 31st floor of "Gibor Sport House", in a rectangle and semicircle plan that includes executive & personal offices, lounges and meeting rooms of various sizes, hotspots for engineer supervisors, a large kitchen and service rooms.   In accordance with the concept of planning for engineers who work with raw materials and know their characteristics, the architect... More

Project • By SauermartinsPrivate Houses

casa de lata

At this site, the landscape transforms ranging from the contrast between the blue sky and the green vegetation and the grey days with cold, foggy weather, typical of one of the most rigorous winters in Brazil.   The monolithic piece is permeated by a garden that connects the building to its surrounding natural landscape. Through its courtyard scheme, the house gains an inner garden that frames the view of the neighboring preserved trees and, at the same time, provides privacy to the internal spaces.   The program follows the owners’ requirement for a single-storey urban house with a large garage to accommodate their simple antique car collection. Resulting in a single-floor volume, the square floor plan is divided into... More

Project • By SKOS - Szybejko ArchitekciPrivate Houses

MOUNTAIN VILLA

The site is located on the southern side of the Izerskie Mountains, just above the Wojcieszyce village in the Jeleniogórska valley. The sloping and south facing site offers excellent exposure to the natural lighting of the sun as well as magnificent views, what makes it a perfect location for the owner’s dream holiday house. It was very important for us to realise the full potential of this location.The simple, geometric form of the building is characteristic of our practice. However, for this project, we have decided to break it up in order to angle views from all the living spaces towards the most beautiful, interesting points of the Izerskie Mountains skyline. The architectural appearance of the building was also strongly influenced by t... More

Project • By VersatileApartments

Apartment with the soul of the traveler

The investor's idea of ​​the interior of the apartment in the new building was very definite and specific - a large number of open spaces used for exhibiting souvenirs from the travels, airy and spacy rooms, plenty of storage space and pleasant material interior. However, the existing layout of the apartment was too staid, impersonal and unwieldy, so we agreed to radically transform the entire apartment layout.We decided to abandon the convention of a rectangular layout of the apartment. We wanted to create a visual connection with the exterior straight from the entrance - the main viewing axis from the entrance door through the living area to the terrace. This created a gradually expanding corridor spilling into the main living space, whic... More

Project • By Atelier-rUniversities

Faculty of Physical Culture in University Olomouc

The whole complex comprises 4 buildings which due to financing requirements was divided into two separate investment campaigns. The first one is the BALUO Application centre in the vicinity of the Faculty of Physical Culture of the Palacký University in Olomouccomprising 3new buildings, namely SO.02 connection passageway, SO.03 test hall and SO.04 testing pool. The next construction stagewas the reconstruction and extension of a formerlaundryto the SO.01 Kinantropology Research Centreof the Faculty of Physical Culture of the Palacký University in Olomouc which was finished last. All 4 buildings together form one operational unit.The basic purpose of the construction is for research used in sport and medicine together with the related educat... More

Project • By Stereo ArchitekturPrivate Houses

Umbau Einfamilienhaus Moos

TASKThe client, a family of five, wishes to adapt their home, built in the early seventies, to their present needs. They wish to gather all the bedrooms on one floor hence two further bedrooms and one additional bathroom are required. The ground floor should offer more living room and the entrance is to be rearranged more generously. Furthermore, the houses energetic performance should be improved by replacing the oil-fired heating with a geothermal heat pump and by adding further insulation to the roof and the facade. Since the house is located in a rural environment, its outer shape is only allowed to be modified slightly.PROJECTOn the ground floor the main operation consists in adding the volume of the f ormer garage to the living room a... More

Project • By Osterwold & Schmidt ArchitektenHousing

Wohnen am Rosental

The three new houses at Leipziger Rosental symbolizes an urban villa that is changing. They combine the benefits of sophisticated houses with front garden with qualities of apartment buildings in a park.   They consist of six merging one-family-houses with offsets - corresponding in structure and size to the Gründerzeit buildings at Waldstraßenviertel. Arranged between the park in the north and the river in the south, the design gains free spaces in between, fluent greenbelts and perfect east-west-orientated living quarters. The offsets allow three-sided views and undisturbed living atmospheres. The property-own pier has a barrier-free access and offers a high sojourn quality on the water.   Generated with careful consideration to the geome... More

Project • By Dietger Wissounig ArchitektenPrivate Houses

Retirement and Nursing Home Steinfeld

A calm structure whose two wood-clad, jutting upper floors appear to float over the ground floor. That is the first impression that you get from the building if you approach it from the east. The arrangement of the generously sized windows already reveals something of the Iayout. Seemingly haphazardly placed open verandas enrich the cadence of the facades. The Iayout has something of the austerity of cloisters about it. But instead of the open courtyard, there is a three-tiered winter garden. Adevelopment concept has been used here that is based around this inner glazed courtyard. lt touches the staircase and relieves the resulting introversion by affording small glimpses in every direction.   Generously arranged general areas with terraces... More

Project • By RAAM Architecture (RAAM Arhitektid AI)Apartments

Jahu Apartment Building

The Jahu apartment building is located in Kalamaja, in a melting point of different eras. The building is situated right between two areas, one with well preserved historical wooden houses and the other with contemporary architecture.   Taking the plot into account, a 5-storey building with 37 apartments was designed. With a footprint of 840 m2, the building is situated in accordance with existing valuable trees and at the same time creates a south-facing garden with lilacs, apple- and cherry trees. This kind of gardens are characteristic for the historic Kalamaja courtyards. The flats on the ground floor have terraces with small gardens in front of them to separate them from public areas and give more privacy to the inhabitants. &n... More