Tikka Charcoal Grill
Filippo Tommasoli
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Chairs + StoolsKartell
Marble FloorABC Stone
Handmade TileAcquario Due
Microcement FloorCimentArt Microcement
Light FixturesViabizzuno

Product Spec Sheet
Chairs + Stools
by Kartell
Marble Floor
Handmade Tile
Microcement Floor
Light Fixtures

Olbos Studio designs Asian fusion restaurant as an underwater ecosystem

Olbos Studio as Architects

Olbos Studio www.olbosstudio.com completes Tikka Charcoal Grill, celebrating Indian and South Asian cuisine with an elegant, contemporary twist. Designed to host chic or playful moments, the restaurant welcomes its guests to a relaxing, intimate space that recalls an underwater ecosystem, with shimmering Italian tiles, water ripples and Viabizzuno N55 lights alluding to jelly fish. 

photo_credit Filippo Tommasoli
Filippo Tommasoli
photo_credit Filippo Tommasoli
Filippo Tommasoli

Since entering, patrons are submerged in a teal blue vestibule, with an inviting peach-colored floor insertion in the darker blue micro-cement floor. The double height volume of the restaurant appears proportionate thanks to four drop-down pill-shaped ceiling volumes that define four different privet rooms that can be reserved for twelve, six and two people and are reflected in the floor layout by Verde Antigua and Mediterranean Blue marble slabs. Each virtual room feels very intimate from inside, where mood lights can be changed independently. From the outside, the see-through aluminium curtains make them look like lanterns or coral reef clusters populated by marine life.

photo_credit Filippo Tommasoli
Filippo Tommasoli

The bar design gives a voluptuous backdrop to the restaurant, with three silver micro-cement arches and glass shelves securing a wide collection of rums and other interesting ingredients for the restaurant unique drinks. The counter is covered by a three-dimensional overlapping of Calathea tiles by Acquario Due in four shades of blue, the top in Mediterranean Blue marble is reflected by rippled stainless steel slabs applied to the ceiling, simulating the movement of the ocean water.

photo_credit Filippo Tommasoli
Filippo Tommasoli

One of the challenges the designers had to face with the layout was the client’s request to create interchangeable environments, both in order to maximize the available space and to ensure the flexibility to rearrange the tables disposition needs as well as the atmosphere of the events that will be taking place at the venue - from fine dining to larger corporate events, weddings and other parties. In answer to this, not only the four privet rooms can easily be rearranged thanks to the aluminium curtains, but the restaurant is also connected to a larger event space beyond an acoustic folding partition covered by a different wallpaper on each side. 

photo_credit Filippo Tommasoli
Filippo Tommasoli

The squared event space is characterized by a neutral color palette and sober finishes which will grant a higher degree of customization in the decor design of each occasion to be host. The floor is finished with ivory micro-cement; tridimensional MDF panels from Italy are applied to the walls. The circular light fixtures at the center of the space were designed in collaboration with Brooklyn-based Italian artist from Runners and Capers. 

photo_credit Filippo Tommasoli
Filippo Tommasoli

The three bathrooms are an experience of their own, each aligning with the narrative of the underwater ecosystem thanks to the ceiling application of the water ripple metallic panels. One presents dark blue Pavoncella tiles by Acquario Due with coral colored sinks and toilets, one is the perfect representation of an algae forest, with mesmerizing green elements, one presents softer peachy and golden tones.

photo_credit Filippo Tommasoli
Filippo Tommasoli

Credits

Project name:  Tikka Charcoal Grill

Location:  200 Broadway Mall, Hicksville, NY

Architect:  Olbos Studio

Project team:  Giorgia Cedro, Riccardo Zocche

Client:   Nasrin Chowdhury, Ruma Uddin

Date:   September 2023

GFA:   4736 square feet

Contractor:  Dumani Construction 

Photographer:  © Filippo Tommasoli

Caption
Project Credits
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More