Town Hall Katwijk

Town Hall Katwijk

Architect
Architecten_Lab
Location
Netherlands | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Chiela

Gemeentehuis Katwijk

Architecten_Lab as Architects

By partly deviating from the schedule of requirements, the design for the 'Future-proof Housing' of the municipality has become more flexible than the original request. #ZinnigBeing The design brings together a number of ambitions and makes optimal use of the available spatial quality.

photo_credit Chiela
Chiela

This ensures that the accommodation is appropriate to the organizational structure (LEAN) and the future flexibility of the organization. It can absorb 20% growth and shrinkage. #GoedFunctioneren The vision of the Architecten_Lab on making this housing demand more sustainable starts from this basis.

photo_credit Chiela
Chiela

The built extension from the 1990s together form a kind of 'comb structure' that connects to the old national monument by means of a 'spine'. This idea of 'heads in the green' arose mainly to soften the impact on the environment of this large volume in the context. The expansion question in the program of requirements, for a 'roof' between the two first 'combs', we already carefully discussed during the architect selection for a number of reasons. In order to #Indefatigably draw the initiative for an integral spatial puzzle to us.

photo_credit Chiela
Chiela

Our surgical approach has enabled us to solve a number of spatial and programmatic problems simultaneously. As a result, the expansion is also less great than the demand. #BuildWhat's Right The chosen model is a limited elongated extension to the B-wing. As a result of this design, the urban comb structure remains intact and the national monument is not affected either.

photo_credit Chiela
Chiela

An additional advantage of this model is the creation of better places for the various user functions. This is because there is no conflict between the function 'services' and the 'foyer' around the citizen hall. In addition, entering building part B has the additional advantage that the ramp on the square can be omitted and making it publicly accessible from the parking basement also suddenly makes sense with the use of the existing lift.

photo_credit Chiela
Chiela

As a result of the limited expansion, space will be created for an inner courtyard, certainly because the current ramp will no longer be available. We have introduced the concept of “spatial carpet” for both the square and the built addition. As a result, the components will work together to create a total solution for public reception and services.

photo_credit Chiela
Chiela

By designing the extension as an integral part of the square, the architectural ensemble remains clearly legible without threatening to become a 'glued-on conservatory'. With this “spatial carpet” concept, the transition between indoors and outdoors has become more nuanced and will enhance the public character.

photo_credit Chiela
Chiela

The actual office zone will be used more effectively. Characteristic of the new layout of this office is the open structure with activity-related workplaces. In order to avoid the effect of a restless and (too) large open office garden, the spatial concept of “pollen grass” has been introduced in the open “dune landscape”. This creates a balanced balance between open and closed spaces.

photo_credit Chiela
Chiela

With this free layout, the old compulsive corridor structure of the old cell office disappears and a natural and pleasant transition is created from the dynamic work zones to the quiet work zones. #Stay Healthy This more intensive use of the office space is in accordance with the organisation, but above all with the human scale, feeling and behaviour.

photo_credit Chiela
Chiela

#Feeling at home This allows more civil servants to work in the town hall in a responsible way. Together with extra sustainable measures and the divestment of the 'Heerenhuis' location, the municipal costs on housing will decrease. 

Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More