TP178 Mirador

TP178 Mirador

Architect
MVRDV

Apartec Colegiados S.L.
Location
Sanchinarro, Spain
Project Year
2005
Category
Community Centres
© Rob't Hart, courtesy of MVRDV

TP178 Mirador

MVRDV as Architects

The opening of European borders has caused a real estate boom in Spain. Land values have increased enormously, leading to a boom in the production of housing. This operation is facilitated in Madrid by gigantic new neighborhoods that surround the historic city center. The architecture of these new cities appears to be rather introverted; compact blocks with small windows surround private patios, creating an isolated experience that opposes the traditionally extroverted Spanish culture. In PAU de Sanchinarro, one of the new cities situated on the northeastern edge of Madrid, two plots are destined to develop as a possible “escape” from the uniformity and claustrophobia of this sea of six-story blocks. In the first “the typology of houses surrounding an inaccessible patio is “turned sideaways, creating a communal space with a view of the city and the Guadarrama Mountains. The tower preserves open space needed by the modern city. The large lookout space, 40 meters above the ground, provides occupants and neighbours with a community garden and a space to contemplate the skyline. The proposal opens domestic architecture to the new city environment and to its surrounding territories. The semi-public sky plaza is easily accessible with a direct lift connection from the plaza surrounding the building. This lifted public space is surrounded by different neighbourhoods, a wide variety of compact housing types integrating different social groups and lifestyles. In contrast to the mass produced repetition of the standard family house, these housing units are grouped into small “blocks” which are stacked and glued together, create a towering community superblock. The slits in between the blocks act as access zones and are conceived as vertical alleys. Their transformation along each itinerary agglomerates the compendium of typologies that are structured like small suburbs. It leads to a vertical sequence of stairs, halls, platforms, and streets. It creates a vertical neighbourhood. It becomes the reference point of the neighbourhood. The allowance for the realisation of this building can be seen as a sincere and honest manifestation of Spanish self criticism, an admirable character trait. Perhaps it is an elementary one, especially for a culture that wants to be open, vivid, and cosmopolitan.


Share or Add TP178 Mirador to your Collections
Rolex Learning Center
next project

Rolex Learning Center

Research Facilities
Ecublens, Switzerland - Build completed in 2010
View Project