Transforming the interior of a flat in Tours

Transforming the interior of a flat in Tours

Architect
Edouard Brunet Architecte
Location
Tours, France
Project Year
2016
Category
Private Houses
Edouard Brunet Architecte

Transforming the interior of a flat in Tours

Edouard Brunet Architecte as Architects

Located in the city centre of Tours (France) the project consists in transforming the interiors of a typical post- World War II flat. The rather unpretentious and small flat has been revamped in order to maximise the sensation of space and give it more soul.


Context: The flat's surface equals 65 m2 and the external structure has been kept untouched. The existing building was built with basic materials, hence the medium quality. The heating / water and electricity conduits are visible. Since it was built, the flat has not been redesigned or transformed: the flat is partitioned, as it is usually the case for flats from this period.


Project: The architects first decided to remove all the partitions between the kitchen, the living room and the dining room in order to get one big space. The space takes full advantage of the light brought by various windows pointing both North and East. The architects than set up built-in furnishings, thus giving structure and character to the space.


Main piece of furniture: The main piece of furniture is set all along the length of the flat and divides the various functions. It gives the space its dynamics and desaturate the room. This massive piece of furniture not only hides the boiler, the fridge, the existing conduits but also stage a desk, a library, some storage space and a television corner.


The undulation created from the variation in width of the piece of furniture sequences these various zones and alcoves. The room is then open and gives a sensation of space despite its small surface. Materials and hues: In order to highlight the sensation of space, special attention has been given to the choice of hues and materials. The architects are counting on the contrast effect. The hallway is painted matt black in order to create a compact sensation, in order to highlight the sensation of dilatation and openness given by the main room, painted in gloss white. This room seems to offer even more light despite the small sizes of the windows. This allows to stage the place and enrich the everyday life experience.


In order to mitigate the strong visual presence of the kitchen, which is now open onto the living room, the architects chose to varnish the kitchen furniture white, similar to the hue of the room. Furthermore they paid attention to every detail, with the kitchen equipment also being white: cooking plate, tap, cooker hood and sink, giving overall coherence.


Light shade birch was chosen to design the main pieces of furniture, bringing a warm atmosphere to the flat.


Conclusion: This project illustrates the great attention to details that the architects Edouard Brunet and Julie Duchateau put in their constant search for smart solutions with reasonable budget. Thanks to a simple design characterized by the warmth from the wood, they manage to transform an unpretentious flat into a cosy and unique place.

Featured Projects
Latest Products
News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More