Trigg Residence

Trigg Residence

Private Houses
Perth WA, Australia - Build completed in 2014
John Madden & Dion Robeson

Trigg Residence

Hillam Architects as Architects

Capitalising on its prominent, beach-side location, this confident design balances clean-lines, subdued materials, quality workmanship and inventive technologies to boldly establish itself in Trigg. Conceived as an inviting beach-house, it contrasts a dramatic external form with refined interior design, creating a sanctuary of calm for its discerning residents.


Sitting on a corner lot, the building consciously responds to the opportunities of both street frontages. Outdoor areas on the Northern side allows residents to connect with the neighbours and enjoy the coastal environment. The approach organises the plan on three different levels with the entrance placed to the back, central to the vertical & horizontal circulation spines. This allowed living spaces to sit along the Western frontage and take advantage of the brilliant coastal views.


The client’s brief was not uncommon; a house for a couple and their two children that can adapt as they grow, to provide generous zoned living spaces for parents and children in a clean contemporary design. With the design needing to maximize the attributes of a fantastic location whilst being mindful of the response to the ocean side environment. The resolution of the work by allied-disciplines was integrated into the overall interior design of the project. Rather than as an afterthought, the service requirements were often looked on as opportunities. The extraction system to the kitchen, forms an organic structure over the benchtop, delineating the space and thus linking it to the context. The organic forms are continued through into the interior detailing. The sensuous sweep of the kitchen-bench follows the arc of the coastline, whilst the expansive glazing allows views from Garden Island to the south to Hillary’s Boat Harbour to the north.


By keeping to a simple palette, a luxurious aesthetic was achieved which was amplified by the addition of a few select design-choices. The extensive use of natural stone and Gaggenau appliances exudes sophistication and beauty, transforming a traditionally utilitarian space. An elegant sculptural staircase winds across the double-height, gallery-like entry space. An angular custom-pendant light is suspended from the ceiling, which contrasts with the organic forms of the adjacent walls and the polished-plaster balustrades.The design of the bathroom was as equally considered. Featuring an egg-bath and a custom basin atop a stone plinth, the owners’ can bathe in luxury whilst admiring the sunset over the coast. Rogerseller fixtures and a Calcutta feature splashback also feature prominently in this space.


Intentionally responsive to the harsh coastal climate, a number of sustainable elements are also integrated, reflective of Hillam Architects’ environmental philosophy. Conscious of heat-gain from west-facing glass, a combination of external Vental blinds and double-internal blinds maximise the control of unforgiving light to the living spaces. A fully integrated C-Bus system allows extensive control over the majority of electrical and mechanical items in the house, reducing the visual impact of traditional, mechanical controls. 

Project team
Product Specifications
BrandCategoryProducts
AgapeAgapePowder room basin
BamstoneEntry paving
The Polished Plaster CompanyPolished Plaster to Staircase and kitchen
De Gouverneur
next project

De Gouverneur

Apartments
Rotterdam, Netherlands - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter