Ubiwhere’s Headquarters

Ubiwhere’s Headquarters

Architect
Ubiwhere

Margarida Carvalho
Location
Aveiro, Portugal | View Map
Project Year
2017
Category
Offices
Margarida Carvalho
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersLove Tiles
ManufacturersVELUX Commercial
ManufacturersBruma
ManufacturersPRIMUS VITORIA
ManufacturersRubicer
ManufacturersSanindusa

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Bruma
Manufacturers
Manufacturers
by Rubicer
Manufacturers

Ubiwhere’s Headquarters

Ubiwhere as Architects

The intervention space was demanding: two buildings with more than 100 years of stories. Two distinct buildings of the early twentieth century with two main streets, whose main purpose was to become the new headquarters of Ubiwhere, a software company. The houses were neglected by the passage of time and flogged by the desertion, bringing to the project redoubled complexity.


Located in Aveiro’s city center, in the famous "Barrocas" area, the project is part of a consolidated and mostly a residential area. The main difficulty would be to maintain the essence of the turn of the century, adapting it to the present day with special care and authenticity, therefore, the main objective was to preserve and restore the existing structures in the two buildings, keeping the marks of time.


For the first building, of genesis uni with 3 floors, the preservation and restoration of the existing structures was chosen in order to valorize the pre-existence and to adapt it to the new circumstances, trying to be the least intrusive possible. The headroom created by the inclination of the cover, was used with the recovery of the original beams and skylights that brought natural light to the house. Meeting rooms and work spaces were created, with a new identity and concept. Still, in the same building, in the old basement and current canopy, a more bare character was maintained, in contrast to the carpentry works from the top floor with the use of micromilling. This floor is completed by the flexibility given by the addition of pine wood pieces that organize and visually warm the space up, and where the flooring material becomes furniture. The strap beam is a bench seat, punctually interrupted by the exterior spans.


In the second building, of bifamiliar genesis with two floors, considering its aggravated state of conservation, only the exterior walls were considered, demolishing all its interior. The objective was to intervene throughout its structure, organizing in this volume two spacious and minimalist spaces, allowing them to have plenty of natural light, leading to a good environment for teamwork. The structural solution of the two pillars functioned as cover support and organized the distribution of the interior furniture in 4 working islands.


The existing project collided with the main difficulty encountered: the connection between the two buildings. The main entrance, having insufficient width, made the project even more complex. With a huge divergence of dimensions between the two buildings, due to the slope of the street, the glass was the chosen element, allowing the garden to be beheld from the main entrance on the street and functioning as a connective and impermeable element. In addition, the lightness of the stairs, achieved by the thickness of the material, gave the main entrance superior modernity and minimalism, characteristics of the general concept of space.


On the main forefront, heavily weathered, blue bevelled tiles were placed, unifying the buildings to meet the Ubiwhere concept. The integrity of the lateral forefront was maintained, using modern materials for its rehabilitation. On the rear one, it was decided not to unify maintaining the formal diversity characteristic of the "Canastro Island".

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More