UCLA 16th Street Outpatient - Surgery and Oncology

UCLA 16th Street Outpatient - Surgery and Oncology

Architect
Michael W. Folonis Architects
Location
1223 16th Street, Santa Monica, California, USA
Project Year
2012
Category
Hospitals
Art Gray, Undine Prohl, Tom Bonner

UCLA 16th Street Outpatient, Surgery and Oncology Center

Michael W. Folonis Architects as Architects

The Outpatient Surgery and Oncology Center in Santa Monica expresses the continuation of early California Modernist sensibilities and incorporates extensive sustainable, green-building strategies. The design concept asserts that a more natural and less clinical environment promotes healing in patients and alert, productive behavior in doctors, staff, and students. Primary design considerations include the creation of a distinctive and articulated massing, the maximal inclusion of natural day lighting and ventilation throughout the building, and a strong indoor-outdoor connection. The project achieves LEED Gold Certification for New Construction and is the first Outpatient Surgery and Oncology Center in the nation to achieve this rating.


To promote patient healing and staff productivity, the design is infused with features to accomplish a natural, light-filled environment with a strong indoor-outdoor connection. Every opportunity to bring sunlight deep into the building core is explored. This design strategy is enhanced by providing access to landscaping visually through sight lines from the building common areas and waiting rooms. Accessible entryways to exterior landscaping and the landscaping elements brought into the building physically connect the spaces with the outdoors. The vertical massing of the building allows an increased setback from the street to incorporate more landscaping on the streetscape.


The 3-story building links two distinct wings via a central full-height, expansive lobby filled with light. The lobby is enclosed with a full–height, mullion-free glazing system and covered in a fritted glass skylight, allows light to flood the central common area of the building. Patient and guest waiting rooms along the first floor of the building connect to ground-level exterior patio gardens, allowing visitors and guests to sit indoors or outdoors. These landscape and seating areas help accentuate the front plaza.


Material Used :

1. Cast Concrete, Exterior Finish, Interior Floors

2. Bamboo Interior Finishes

3. Azurelite, Aluminum Solar Shading Fins

4. Novum Structures, Point Supported Glazing System

5. Novum Structures, Steel Solar Shading Fins Over Entry

Project Credits
Point Supported Glazing System, Steel Solar Shading Fins Over Entry
Product Spec Sheet

ElementBrand
Aluminum Solar Shading FinsAzurelite
Product Spec Sheet
Aluminum Solar Shading Fins
VILLA FULLY
next project

VILLA FULLY

Private Houses
Fully, Switzerland
View Project