Unilever Benelux Headquarters

Unilever Benelux Headquarters

Architect
Mecanoo
Location
Hofplein 19, 3032 AC Rotterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersInvestwood
ManufacturersDesso
ManufacturersDURACRYL FLOORING SYSTEMS
ManufacturersIN-ZEE
ManufacturersKvadrat
ManufacturersPYRASIED XTREME ACRYLIC

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Desso
Manufacturers
Manufacturers
by IN-ZEE
Manufacturers
by Kvadrat
Manufacturers

Unilever Benelux Headquarters

Mecanoo as Architects

In the heart of Rotterdam on Hofplein, the new Unilever Benelux headquarters is being realised. The headquarters occupy six floors of an existing building from 1960 by architect C.A. Abspoel and have a striking concrete structure. The new Unilever facility will accommodate around 750 employees. Upon entering the sixth floor, visitors are welcomed in the Lipton Bar exhibiting a beautiful view of the city. From the Lipton Bar, all floors are accessible via internal stairs.

Caption

Breakthroughs were made in the floors creating voids that connect the various departments and thus employees. Upon entering, the auditorium, the so called townhall, immediately stands out. This auditorium as well as the event space and restaurant are multifunctional and can be used for events, lectures and a place to have lunch. They can also be used for informal meetings or working, making these functions all part of the working environment. The interior is designed as a city with streets and shops: Unilever City. Multipurpose cabinets placed between the concrete structure form a street in the middle of the building. 

Caption

Workplaces of the various Unilever departments are located on the street, each with their own identity, brands and character traits. They form the shops on the street. Brand hubs of Beauty & Personal Care, Home Care, Refreshment, Foods and Food Solutions departments emphasise the atmosphere of these departments, each having their own identity and forming a hotspot where products can be presented and tested.

Caption

The mix of working, meeting, calling, consultation, presentation and other use and accommodation areas creates a dynamic environment to work in an activity-based manner. Unilever employees can find a place that suits their activity of the time. This stimulates collaborations, knowledge exchange, meetings and because you move more through the building, it also promotes health. The materials used strengthen the industrial character of the building. The black steel, oak, the cast floor and tiles form a neutral basis, giving the space to showcase Unilever’s products and marketing. 

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More