University of Arkansas - University Housing

University of Arkansas - University Housing

Architect
Polk Stanley Wilcox Architects
Location
Fayetteville, Arkansas, USA | View Map
Project Year
2014
Category
Universities
Timothy Hursley
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Site FurnishingLandscape Forms
Roof HatchBilco
Task LightingKoncept
Resilient tileForbo Flooring Systems
MillworkFormica Group
Desk Accessories + StorageSteelcase

Product Spec Sheet
Roof Hatch
Task Lighting
Resilient tile
Millwork
Desk Accessories + Storage

University of Arkansas - University Housing

Polk Stanley Wilcox Architects as Architects

Due to rapid enrollment growth and the subsequent need for on-campus housing, the university planned a dedicated facility for housing administration. Comprising approximately twenty thousand square feet, the building includes forty private offices, five open office areas, and four large meeting rooms. The design integrates numerous “touchdown” spaces throughout the building to foster an environment of social and collaborative interchange.

 

While the building serves an administrative function, a primary objective was for it to serve as a welcome center and front door to students and families visiting the campus. Located in the Rose Hill Neighborhood - central to residence halls and visitor parking - the site sits just outside of the Historic Core, allowing the building to adopt the more Modern sensibilities of its neighboring context.

 

Conceived as a background building, and ultimately unable to occupy the west corner of the block, the design responds in a restrained way by subtractive manipulation of the south and east facades. Public entry porches are physically carved from the building volume, creating a unique, yet intimate entry sequence for visitors.

 

The edge of this incision - realized in plan and section - is defined by a folded ribbon of zinc that runs uninterrupted from the south entry to the east facade. A continuous ribbon of blue tinted glass repeats this concept at interior public spaces. Though not authorized for certification, the building integrates numerous sustainable attributes and features.

Casa Livia
next project

Casa Livia

Private Houses
Guglionesi, Province of Campobasso, Italy - Build completed in 2019
View Project