V-HOUSE

V-HOUSE

Architect
Reload Architects’ Studio
Location
Üröm, Hungary
Project Year
2015
Category
Apartments

Senior Housing
péter csizmadi

V-HOUSE

Reload Architects’ Studio as Architects

V-House was built on one of the highest-lying parcel of Üröm – Rókahegy, a hilly area North-East of Budapest, at the end of 2015. We were assigned to design a two-generation family house while keeping eye on the best possible utilization of land installation indicators, and creating a demanding and innovatively built environment that adequately represents the characteristics of the suburban living environment of today.


It was important not only for the designers, but also for the client that typical building proportions, roof form and substance use of the suburban living environment can be displayed in the building design and mass shaping, all of this reinterpreting the traditional, adding contemporary flavour to the building’s appearance and raising the quality of the built environment of the settlement as well.


Together with our client we wanted to show that with the habitual gabled form and proportions, playing with the amount of the traditional building materials (plaster, wood, glass) a new and demanding suburban architectural quality can be created as opposed to a peculiar “Mediterranean” style that became prevalent in Hungary during the past decades - in spite of lacking local roots.


V-House is a “house-shaped house”


We knew at the beginning of the planning process that we would follow quite a simplistic design, emphasizing the spirit of the place and the superior panoramic view rather than the shape of the house. We were to ensue the "less is more", "simple and great" principle. After all, this schematic building form, this house-archetype fitted into the idea that refreshes and makes the traditional modern.


That is why the form-shaping of the building seems not very complicated (and it was not a goal) and everyone recognizes the archetype of the traditional gabled building.


Thus, we deprived the form of all frippery and allowed the walls, the pitched roof and the glass surface opening towards the street dominating the outer view. The architectural details are, however, the pledge of freshness and re-interpretation. Elaboration of each node required significant technical knowledge, a lot of coordination and strategic technical planning, so that we could create a new quality with no compromises.


The building opened with south glass walls towards the street is orientated to the city, so that the living room and the bedroom have a perfect view of Gellérthegy (an iconic hill on the Buda side of Budapest), the Parliament, the meandering Danube and the whole bustling downtown of Pest.


In terms of engineering we speak about a low-energy, A + energy rated building designed to use renewable energy sources. The energy aspects of the wall and roof meet the near-zero energy classification standards. Solar panels are placed to certain individual parts of the building, this is how we produce the energy demand of the domestic equipment. For the needs of heating / cooling and hot water there is an air-to-water heat-pump system that works on GEO-tariff. The building components are individually prepared for solar panels. The electric meter spins back and forth, that is, the excess energy generated by solar panels is fed back to the ELMŰ (Budapest Electricity Company) system, and when the house needs extra energy you buy it from the ELMŰ system. The apartments have a smart home control installed. With the temperature, humidity and wind sensors the building can control itself, it operates the shielding, the heating and cooling systems and other consumer electronics.

Project team
V Tower
next project

V Tower

Apartments
Prague, Czech Republic - Ground breaking in 2015
View Project