Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
V&A Garden Cafe

V&A Garden Cafe

Architect
Reed Watts Architects
Location
Victoria & Albert Museum, Kensington, UK
Project Year
2018
Category
Bars

Restaurants
© Simon Kennedy

V&A Garden Cafe

Reed Watts Architects as Architects

New pergola-inspired Garden Café by Reed Watts Architects opens at the V&A

Reed Watts Architects have recently completed their third and largest project at the V&A, a new café and pergola structure in the John Madejski Garden. Going from conception to completion in less than four months, the elegant steel structure defines a new space for seating in the museum and provides a dual-fronted café counter for Benugo, the museum’s café operator.


The V&A in South Kensington hosts over 4m visitors every year and its main café enjoys an outstanding reputation as one of the most beautiful in London. The brief for Reed Watts was to deliver a café in the Madejski Garden that would be met with a similar reception, replacing an existing structure that was no longer fit for purpose.


Inspired by the traditional garden pergola and taking the rhythm of the existing building as a starting point, the structure was designed so that it would sit lightly within the garden, without interrupting views of the courtyard itself. Visible ‘in the round’ from within the museum as well as the garden, the new counter had to look attractive and accessible from all directions. To achieve this, Reed Watts proposed a dual-fronted counter that provides more space for display and sales than was previously possible, improving efficiency for customers and sales for the client.


The steel frame has been designed to be flexible to the museum’s needs and can be adjusted and entirely removed for future events and displays. A series of bespoke, green enamel panels run around the base of the café. Each of the 50 handmade panels by specialist manufacturer AJ Wells are individually crafted using a mix of three shades of green vitreous enamel. An aluminium coil mesh curtain sits above the enamel and is drawn across the counter at night when the cafe is closed.


This rich, dark palette was chosen to sit within the myriad textures of the museum’s outdoor spaces, complementing the museum’s traditional brickwork, it’s range of temporary installations and the garden’s elliptical pool.


Designed in 3 months and built in just over 2 weeks, the project represents a successful collaboration between client, designers and suppliers. To deliver the project on time and with minimal disruption to the museum, the majority of the café’s elements were fabricated off-site for installation overnight. Careful planning ensured that works to existing services and structure were reduced and that new elements were designed to be safely carried through the museum without the need for cranes or complex lifting equipment.


Philippa Simpson, Acting Director of Design and FuturePlan, V&A Museum

‘Reed Watts were presented with a challenging brief – to provide a streamlined catering service to a fast-growing number of visitors, while working within the constraints of a Grade I listed site. Their response was both sensitive and pragmatic, delivering a beautiful structure that complements the architecture and retains views of the historic facades as well as accommodating all the functions of a busy café.’


Jody Lucatello, Operations Director, Benugo

‘We are delighted with this beautiful structure that Reed Watts have created. It is both sensitive to its stunning surroundings and allows us to deliver a seamless operation to V&A guests without compromising on the needs of our team.’


Matt Watts, Director, Reed Watts Architects

‘We wanted to do more with this new structure than just deliver a new café and seating area. Our design creates a framework that accommodates not only the café counter and seating, but that can also be appropriated for events and for temporary display. The challenge came in achieving this without diminishing the beauty or tranquillity of the existing space. We’re delighted with how the completed project achieves this, all the more so given the tight timetable and the sophisticated demands of the operational brief.


Delivering the café structure, from conception to completion in just four months, was an immense challenge. Whilst creativity, careful planning and co-ordination made the project possible, the realisation and ultimately the success of the project, required good teamwork to deliver a project of lasting quality.’


Share or Add V&A Garden Cafe to your Collections
Project Credits
Catering contractor
Steelwork contractor:
Project Manager / QS
Structural engineer
Product Spec Sheet

ElementBrand
Enamel PanelsAJ Wells
Coil Mesh CurtainEdge Interiors
Product Spec Sheet
Enamel Panels
Coil Mesh Curtain
SD Residence
next project

SD Residence

Private Houses
Tetovo, North Macedonia - Build completed in 2018
View Project