Venice Residence

Venice Residence

Architect
Dworsky Architecture
Location
Venice, Los Angeles, California, USA | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Natalia Knezevic; luxuryimagery.com (Sean Gordon)
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
WindowsAll Weather Architectural Aluminum
Prefinished Oak Wood FlooringDu Chateau
Sliding Glass DoorsFleetwood Windows & Doors
Kitchen AppliancesThermador
Cedar Siding (rain screen)Wood Haven

Product Spec Sheet
Prefinished Oak Wood Flooring
Sliding Glass Doors
Kitchen Appliances
Cedar Siding (rain screen)

Venice Residence

Dworsky Architecture as Architects

This residence is intended to create a spacious living environment for a family on a small but prominent corner lot, and a timeless architectural addition to the architecturally eclectic beach community of Venice, California. The open loft-like interior connects to a private yard through large sliding glass doors and is achieved by: (1) treating the entry/dining/kitchen/lounge areas as a single space, (2) developing the private garden as a “green” room, and (3) creating a direct line of site from the front entry through to the rear of the private garden. Each zone within the common areas of the home has been articulated by differing floor levels, finish materials, ceiling & lighting configuration, and window scale & orientation. Outdoor entertainment and lounge options are extended by a large rooftop deck affording views to the surrounding beach community.

 

The focal double height volume encompasses the entry and dining areas and allows natural light deeper into the center of the house. The second level walkway, home office and the family/media room overlook this double height volume. Privacy on this prominent corner lot is maintained by surrounding solid fences, carefully placed landscaping and a raised concrete planter at the entry. The exterior is articulated with a base of cedar siding supporting an upper mass of smooth integrally colored plaster. The second floor windows lie primarily within a horizontal band which is further articulated by corrugated metal panels encircling the perimeter.

 

Material Used :
1. Cedar Siding (rain screen) by Wood Haven Inc.
2. Corrugated Metal Siding by Steellogic LLC
3. Sliding Glass Doors by Fleetwood Windows & Doors
4. Windows by All Weather Architectural Aluminum
5. Prefinished Oak Wood Flooring by Du Chateau Floors
6. Light fixtures from Premiere LED Store (Los Angeles)
7. Kitchen Appliances by Thermador

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More

IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre
21 Sep 2022 News
IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre

An early 20th-century military industry building was transformed into a large sports complex as a re... More

Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world
21 Sep 2022 News
Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world

Office Link, a new co-working space inside the Piazza Shopping Center in Istanbul was designed by KO... More

Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe
21 Sep 2022 News
Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe

The new Guilty restaurant in Bangkok is the latest in the Guilty by Olivier brand which originated i... More