Viewpoint House

Viewpoint House

Architect
Jim Caumeron Design
Location
Quezon City, Metro Manila, Philippines | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Bien Alvarez
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PaintBoysen(Pacific Paint Philippines, Inc.)
Latex Paint
CountertopsCaesarstone
Garage Floor TileABK
Water ClosetCeramica Catalano
Fabric Cloth and Wood, All Seating FurnitureDAaZ
FaucetGessi

Product Spec Sheet
Countertops
Garage Floor Tile
by ABK
Water Closet
Fabric Cloth and Wood, All Seating Furniture
by DAaZ
Faucet
by Gessi

Viewpoint House

Jim Caumeron Design as Architects

View Full Video of the House: https://youtu.be/zq1KmdkZbds

 

Articulated by camera lens-like extrusions, Jim CaumeronDesign has realized ‘viewpoint house’ in a dense subdivision of Quezon city in the Philippines. Organized to highlight views of the outdoors, the dwelling features a warm interior core sheltered by a white concrete ‘hood’ with trapezoidal niches. Jim Caumeron created an L-shaped floor plan to fit the L-shaped site, and the client’s extensive 4306 ft2 (400 m2) space requirements. The east and rear sides of the property have no views as they’re blocked by a fenced wall owned by neighbors. The west-facing aspect, on the other hand, benefits from the afternoon sun. It also fronts the street access and a small community park. the design highlights the view of the park by a huge picture window that’s placed at the corner of the house.

 

Raised above standing height to ensure privacy, the window offers a lovely view of the opposite treetop. The entrance hallway and stairs are located on the west side with a ribbon window facing the street and the park. Above it is a wall of small punctured windows with a profile section-detail that is slanted to keep the rainwater out while still allowing natural air to seep through it. This wall blocks the sun’s heat in the afternoon but at the same time allows the stair atrium to breathe. The setback is kept open as small private open areas of the dining room and the guests’ room on the first floor. 

 

The garage adjacent to the living areas is transformable into an extended party area, highlighted by a square frosted glass door from the living room. It is typical for Filipinos during fiestas, christening, house blessings etc. to welcome everyone in the community to feast. Normally, the garage area where a big table can be set up is the best space for it to keep the main living and dining areas private and indirectly exclusive to family and close friends. On the second floor, two hallway windows are located at both ends for light and cross-ventilation.The hallway has a flank of doors that are recessed on the wall echoing the profile of the window viewports. behind these recessed spaces are storage and closet spaces.

 

One of these doors is the library with customized tables, lamps and bookshelves. The space was meant to be fully air-conditioned but the architect insisted to make the picture window along the hallway openable. There are also small random windows on the opposite side of the library with few of them that are operable. the window frames are customized wooden casements with magnets for closing. The small windows reflect the punctured windows of the west façade and become a backdrop of the library interior when looking towards the hallway. A portion of the corridor is part family room. when the air-conditioning is on, a pocket glass door can be pulled out from the wall making the hallway area part of the space. 

 

The owners’ local hardwood collection was used for the second floor and wood finishes that dictated the color scheme of the house. The architect imagined the wood finishes as the warming and comforting element in the interior. The geometric visual language of the exterior can also be seen on the ceiling design and interior furnishings Jim Caumeron designed. The “mother” window is also used as view portal by two interior windows – the family room and the masters’ bedroom at the second floor. Instead of having a boring blank wall opposite the masters’ bed, the architect provided a bay window seating that overlooks the living areas, family room and the view of the park. same views can be enjoyed in the family room. This makes the tree at the corner of the park referenced as the viewpoint of the house.

 

Material used: 

  1. Facade cladding: Paint, Latex Paint, Boysen
  2. Flooring: Garage Floor Tile, ABK Re Work, ABK
  3. Doors: Customized
  4. Interior furniture: Fabric Cloth and Wood, All Seating Furniture, DAAZ
  5. Water Closet, Catalano
  6. Faucet, Gessi
  7. Countertops, Cesarstone

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisEspañol and Deutsch

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More