Vijzelgracht House

Vijzelgracht House

Architect
Benthem Crouwel Architects
Location
Vijzelgracht, Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Jannes Linders
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Windowframes greenhouse extensionMHB
FlooringAectual
ChairVitra.
Coloured cast floorsDURACRYL FLOORING SYSTEMS
AppliancesMiele & Cie. KG

Product Spec Sheet
Windowframes greenhouse extension
Chair
Coloured cast floors
Appliances

Vijzelgracht House

Benthem Crouwel Architects as Architects

From seventeenth-century weaver’s house to contemporary urban home
Vijzelgracht House is a national heritage site designed by Philips Vingboons in about 1670 as a weaver’s house. It is one of roughly eighty weaver’s houses that have survived. The restoration and renovation preserved the original layout and revealed as much of the original material as possible. Later additions were removed and partly rebuiltto a higher standard within the same volume.

photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders

Craftsmanship and innovation
After the departure of the weavers, the house was occupied and used in various ways. This came to an abrupt end in 2008 when the building subsided. The City of Amsterdam declared the structure to be uninhabitable and fitted it with new foundations in 2015.

photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders

Benthem Crouwel has transformed the house with its rich history into a contemporary family home. The high-standard renovation involved a very wide range of techniques and materials, displaying both craftsmanship and innovation. Thanks to a number of alterations, the house is now fully equipped for the future, while many original details has been preserved.

The storage structure added at the rear in the twentieth century has made way for a garden. The newly added three-floor conservatory, which replacesan 1870 extension deemed unworthy of preservation, enhances contact with this new garden.

photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders

Unity in diversity
The original use of the house is still legible in the new layout and surviving ‘traces’. Each of the bright rooms, which vary greatly in size, has a character of its own. The old layout is revealed once again and original elements,still intact, have acquired a place in the new interior.

photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders

The applied colour palette unites and enhances the various materials and spaces. Thepalette ranges from dark tones on the lower floor to brighttones on the attic level. The careful new detailing combines with the original seventeenth-century elements to give this house a special character.

photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders
photo_credit Jannes Linders
Jannes Linders
Caption
Caption
Caption
This story is available in multiple languages
Share or Add Vijzelgracht House to your Collections
CASA D'EN JAUME
next project

CASA D'EN JAUME

Private Houses
Tarragona, Spain - Build completed in 2020
View Project