Villa Aa

Villa Aa

Architect
C.F. Møller Architects
Location
Aarhus, Denmark | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Ivar Kvaal

Villa Aa

C.F. Møller Architects as Architects

An ”invisible” villa built as an addition to an historic farm and is integrated respectfully into the surrounding protected nature.
The historic farm building is situated in a protected countryside near the Oslo Fjord, which has been inhabited since the Viking Age. Villa Aa is built as a residence for the next generation of the family on the farm and is designed to adapt to the regulations for the protected area, the nature of the site, and the use as both an office and a home. The result is, from the outside, an almost invisible villa snuggly fitted into the landscape with beautiful views towards the Oslo Fjord and defined areas for business and family life.

photo_credit Ivar Kvaal
Ivar Kvaal

Office and home
The villa’s layout creates a flow and connection between formal and informal functions, and combines practicality and wellbeing. The main entrance is located on the north-west side of the building at the end of a pathway which is carved into the terrain from the parking lot. The second entrance is a small staircase with a green bright courtyard connected to a room which can be used as office guest room plus fitness room. The southern façade is almost a complete glass facade with fantastic views towards the fjord and large sliding sections towards the terrace connecting the villa with the garden and the outdoors. A formal living room, kitchen, and three primary bedrooms are facing the generous outdoor spaces. Facing west, a family living room is located on the same axis as bathroom and toilets ending in a smaller reception and office area which doubles as a guest room facing east. All rooms in this axis have skylights for natural lighting.

photo_credit Ivar Kvaal
Ivar Kvaal

Connected to its surroundings
A green roof on top of the villa itself acts as an upper terrace. A lower terrace and garden include two water features. Towards theeast is a swimming pool. Next to this, a smaller pool towards west collects rainwater from roofs and hard surfaces and is planted with aquatic plants. The water in the pools reflects the sky and light in the same way as the fjord does and appears as a visual connection to the open water.

photo_credit Ivar Kvaal
Ivar Kvaal

The choice of concrete as a primary material is motivated by a concrete barn which is a part of the farm. The concrete is used for walls, floors and terraces, stairwells, steps, and pools. Columns and girders are made of steel. Wood with various surface treatments, like varnished and smoked wood, is used for the interior. Exterior wooden panels are made of cedar tree. The floors inside are made of polished concrete andcontinue into the outdoor terraces. This connects the villa to the garden and pool area and blurs the boundaries between inside and outside.

photo_credit Ivar Kvaal
Ivar Kvaal
photo_credit Ivar Kvaal
Ivar Kvaal
photo_credit Ivar Kvaal
Ivar Kvaal
photo_credit Ivar Kvaal
Ivar Kvaal
photo_credit C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
photo_credit C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
photo_credit C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Featured Projects
Latest Products
News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree
8 Dec 2022 News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree

In the City of Oaxaca, this project by Espacio 8 Arquitectura sees the transformation of a delipidat... More

Manitoba Beach House by Cibinel Architecture
8 Dec 2022 News
Manitoba Beach House by Cibinel Architecture

Under the changing waterscapes and prairie skies of Victoria Beach, Manitoba, this 2,000-square-foot... More

Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More