Villa Belluccelli

Villa Belluccelli

Architect
Studio Nuy Van Noort
Location
Rosolini, Province of Syracuse, Italy | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
katja effting fotografie
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Lighting Vibia
PendantFoscarini
PoufMuuto
FurnitureFermob
Bellevie
FurnitureHAY
Bella
ManufacturersVitra.
LCM chair

Product Spec Sheet
Lighting
Skan by Vibia
Pendant
Pouf
Furniture
Bellevie by Fermob
Furniture
Bella by HAY
Manufacturers
LCM chair by Vitra.

Villa Belluccelli

Studio Nuy Van Noort as Architects

Framing the landscape
In the rugged countryside of southern Sicily Villa Belluccelli is perched atop a high hill. This villa is designed as a white frame in the landscape. The orthogonal volume is in contrast with the rolling green hills with olive groves and organic agriculture. The orientation and architecture of the villa emphasize the dominant position of the hill in the area and focus on the beautiful view on the east side of the Ionian and Mediterranean sea and on the west side of the town of Rossolini. Large openings connect the interior with the landscape. A tower right through the frame is designed as a striking accent.

photo_credit katja effting fotografie
katja effting fotografie

In designing form and layout of the villa, local circumstances have been consciously taken into account. The buildings mass and white colour keep out the heat in summer. The large overhangs protect against the intense sunlight and provide cooling shade. In the patio, a wooden pergola filters the sunlight. The house is perpendicular to the prevailing wind direction, which means that the wind can blow right through the entire villa for cooling. The construction is designed to be earthquake proof.

photo_credit katja effting fotografie
katja effting fotografie

Layout
The villa shows itself as a simple single story volume, but consists of three layers: a basement, a ground floor and a roof terrace. The white frame floats slightly above the ground and on the south side rests on a long wall of lava stone. On the ground floor the living room with open kitchen, a bathroom and two bedrooms are situated. The living area inside continues on the spacious verandas on either side of the villa. A patio connects the verandas to the central living area and the guest quarter with bedroom and private bathroom. The patio can be closed on one side by a steel sliding panel filled with wooden louvers. The position of the windows give each room its own unique view of the landscape.

photo_credit katja effting fotografie
katja effting fotografie

An external staircase leads from the western veranda to the basement with additional bedrooms, bathroom, utility room and storage. From the eastern veranda, a staircase alongside the tower takes you to the roof terrace with great views of the surrounding landscape. PV panels and solar water heaters are also located here for the generation of sustainable energy and hot water.

photo_credit katja effting fotografie
katja effting fotografie

On the ground floor of the tower there is a study with a view of the valley. Both the fireplace and chimney are incorporated into the wall of the tower. On top of the tower there is a platform for a spectacular panoramic view, but also for sleeping in the open air, with a view of night sky.

photo_credit katja effting fotografie
katja effting fotografie

Landscape
The garden has been designed using local plant and herb varieties resistant to the Sicilian climate. The villa is surrounded by olive trees, of which some are more than 100 years old. The choice of vegetation means that the surrounding landscape extends into the garden, all the way to the villa. As the white frame lies slightly above the ground the whole villa seems to be floating above the green landscape.

photo_credit katja effting fotografie
katja effting fotografie

Concrete stairs lead from the verandas to the various terraces in the garden, which are made of polished concrete. The swimming pool is located on the west side, and is made entirely of in-situ concrete, of which the rough formwork is clearly visible. Due to the sloping terrain the swimming pool protrudes from the hill, showing the landscape while you swim.

photo_credit katja effting fotografie
katja effting fotografie
Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution
3 Feb 2023 News
Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution

Over the past 40 years,  the McDonald’s brand has become deeply ingrained into Guatemalan... More

LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion
3 Feb 2023 News
LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion

LMN Architects have completed the USD 2 billion statement expansion to the Seattle Convention Center... More

Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather
3 Feb 2023 News
Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather

In Shaoxing, China, the new é é é | BSH headquarters is a mixed-use complex con... More

Top 10 office modular sofas
1 Feb 2023 Specification
Top 10 office modular sofas

Modular sofas are typically defined by simple forms and for unrestricted configurability, allowing u... More

Top 10 picks from Maison et Objet
1 Feb 2023 News
Top 10 picks from Maison et Objet

January’s edition of the bi-annual Parisian trade fair Maison et Objet revealed that sustainab... More

Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces
1 Feb 2023 News
Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces

Treviso-based architecture studio Carlana Mezzalira Pentimalli has completed the Brixen Public Libra... More

25 Best Architecture Firms in Lisbon
1 Feb 2023 News
25 Best Architecture Firms in Lisbon

Sculpted volumes that play with natural light; simple white forms that respond to warm climates and... More

Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More