Multifunctional Center Doelum

Multifunctional Center Doelum

Architect
Studio Nuy Van Noort

NOAHH | Network Oriented Architecture
Location
Renkum, The Netherlands | View Map
Project Year
2018
Category
Community Centres
Katja Effting
Product Spec Sheet

ElementBrand
Facade, glazingSCHÜCO
Wall tiles swimming poolMosa
Facade, brickWienerberger
SkylightVELUX Commercial
Floor tiles swimming poolAgrob Buchtal
Furniture (chairs, tables etc.)de Machinekamer

Product Spec Sheet
Facade, glazing
by SCHÜCO
Wall tiles swimming pool
by Mosa
Facade, brick
Skylight
Floor tiles swimming pool
Furniture (chairs, tables etc.)

Multifunctional Center Doelum

Studio Nuy Van Noort as Architects, Interior Designer

Social Heart of Renkum
In a beautiful green area, surrounded by low-rise housing, MFC Doelum is designed as the social heart for the community of Renkum. It is a place for everyone; a place to meet for sports and culture – a multifunctional center where you can find a good balance between the power of the collective and individual expression.

 

Making places
The starting point for this building was not to develop a new sports and cultural center focused on those functions, but rather to design a place for social interaction, focus on people. This is why the building has been designed so that the smallest size dictates. We have created spaces for all visitors, large and small, young and old. We have included places to view each other’s activities, encouraging curiosity and stimulating encounters and collaboration. The idea is that users will encounter others, so they don’t feel alone in a large building, particularly if they were used to their own small clubhouse in the past. There are large meeting places for celebrations when an important game has been won, as well as cozy places to read a book in silence or play a game of cards with a few friends.

 

Landscape
The building has been meticulously blended into the surrounding countryside. As the building is divided into three volumes – each slightly shifted in relation to the other – the ensemble appears small despite its ambitious program of activities. This creates a building in harmony with the sloping landscape that surrounds it. The central volume is elevated; this is where the central reception area is located. The landscape continues through this area – in between both building levels – where it then connects the sporting grounds on the more elevated northside to the tennis courts on the lower-lying southside.

 

Organization
The central reception area seamlessly connects all the different facilities, users and visitors. Around this central area, where the bar area is located, all the centre’s facilities are organized and visible as soon as you arrive. Large windows and sitting areas provide a view of the sports centre and swimming pool, as well as looking across to activities in the cultural venue, fitness area, and out-of-school care. The central organizing element of the building is a wood finished volume, which connects all different layers and provides a strong reference point throughout the entire building.

 

Human scale
Through careful use of materials, rhythm and patterns, the large building volumes are downsized to a human scale. The interior and the furniture have been integrated into the design process from the start. Using a harmonious mixture of natural, sustainable and low-maintenance materials, a consistent and tranquil appearance is created throughout the building. The use of different types of wood for the floors and walls creates a soft and warm look and feel. Perforations, panel partitioning and detailing provide a refined layering – with attention to good acoustics.

 

Material Used :
1. Facade, brick: Wienerberger
2. Facade, glazing: schueco
3. Skylight: Velux
4. Sports floor: Herculan
5. Wall tiles swimming pool: Mosa
6. Floor tiles swimming pool: Buchtal
7. Furniture specials (team tables, identity wall etc.): Fiction Factory
8. Furniture (chairs, tables etc.): de Vorm, de Machinekamer

This story is available in multiple languages
Project Credits
Architects, Interior Designer
Interior Designer
Consulting Engineer
Contract Supervision
Casa La Pancha
next project

Casa La Pancha

Private Houses
Tepepan, Mexico City, CDMX, Mexico - Build completed in 2017
View Project