Villa CD -Tableland

Villa CD -Tableland

Architect
OOA | Office O architects
Location
Oostduinkerke, Belgium
Project Year
2015
Category
Private Houses
Tim Van de Velde

Villa CD -Tableland

OOA | Office O architects as Architects

The house is situated in a residential allotment with “bungalow” houses from the early sixties, surrounded by dunes, not far from the Belgian seaside. To bring the house into accordance with the surrounding houses and the enviroment and to answer to the building regulations, the design of the house was inspired by the bungalow typology. At first glance it looks like a single storey house.


Next to the strict building regulations the residents had very specific demands; they wanted to live on the same level as the street, but they did not want passersby to be able to look inside. On the other hand they also wanted the possibility of inviting people, giving them all comfort, without loosing their own privacy. The concept of the residence starts from a horizontal concrete plateau that cantilevers against a concrete conical wall. Underground, on the other side of the wall, two hidden rooms with patios provide a counterweight to the horizontal plateau. This conceptual approach answers the specific and seemingly contradictory demands. The bungalow is situated on the new concrete plateau hidden behind the concrete wall. It is carried by the platform, and can thus extend beyond that of the neighbors. It has a completely open view over the allotment behind the house and seems to release itself from the latter. The original site slopes down a full level compared to the rear of the garden.The platform, a table/land, allows the surrounding terrain to remain naturally rough (another building restriction). The main living areas seem to float over the landscape. On the other side, they are embedded in the gardenscape and connected to the street level.


The plateau covers a carport situated on the lower basement level. The ramp with concrete staircase next to the slope leads to the entrance of 2 studios and the carport. For reasons of privacy, the studios with bathroom and kitchen are situated in front of the conical wall. A cutout in the horizontal surface has been made for these rooms that each have a courtyard providing air and light. This way, both studios can have big windows while preserving a sense of privacy and intimacy. The positioning of the bungalow on the plateau creates large terraces for the residence (in the back as well as in the front) which can be used as an evening streetside terrace. The terrace is shielded by the conical wall, which is provided with a composition of cutouts devised to provide the residence with ample light, optimal view and elegant passage. This wall ensures the privacy of the residents while guaranteeing well-choosen views towards the street and the dunes.


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSCHÜCO
ManufacturersSto AG
Product Spec Sheet
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers
by Sto AG
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More