Villa CG
Sebastian van Damme
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
BricksWienerberger
Wasserstrich
DoorsJansen
GlassAGC Glass Europe
ManufacturersSto AG
FlooringQlick Technofloor

Product Spec Sheet
Bricks
Wasserstrich by Wienerberger
Doors
by Jansen
Glass
Manufacturers
by Sto AG
Flooring

Villa CG

Powerhouse Company as Architects

Open and Closed
‘Design the most beautiful house on the street’, said our clients for Villa CG. A tall order, perhaps, as the neighbors are all one-off villas created for private clients by prominent offices like SeARCH, Bolles + Wilson and Erick van Egeraat, but at Powerhouse Company we can never resist a challenge. Our design lives up to its owners’ ambitions by relying on perfect symmetry and a delicate balance between closed and open volumes. By framing a solid brick cube between two diaphanous glass wings, and sheltering all three volumes beneath a white canopy, we create an unexpectedly high-contrast, yet harmonious, visual experience.


Brick by Brick
We realized our villa’s closed front façade in beautiful long and narrow Wasserstrich bricks, their color carefully chosen to harmonize with the walnut wood of the interior. This brick cube shields the inhabitants from the street and is flanked by transparent and frameless glass bays, anticipating the openness of the rear garden side of the house. A white stucco canopy, supported by slender columns, unifies the design, adds to the horizontal dynamic and creates an intermediate zone that blurs indoors and outdoors. From the street, attention focuses on the customized front door, with its strong geometric design in tombac.

Tombac is not much used in architecture – and we’re on something of a mission to change that. After all, this brass alloy with its high copper content is affordable and decorative – and good at withstanding corrosion, especially when coated. We love its warm golden hue and the fact that it’s easy to work with, making it perfect for expressive detailing such as the front door of Villa CG. 

‘We achieved a richness in spatial experiences within the simplicity of the shapes and materials.’ – Stijn KemperPartnerPowerhouse Company 

The ground floor, showing the closed front facade and open rear facade. The living room occupies the rear of the floor, with the kitchen in the glass wing on the right and the guestroom and study to the left. The brick facade conceals the bathroom, staircase and hall from view. Walnut wood elements – our fixed furniture – further screen the living room from the glass wings. The footprint of the design conforms to the strict site requirements of the masterplan for the area by Architecten Cie.


In the Zone
The white canopy extends out further at the rear of the villa, matching the footprint of the surrounding terrace and, together with the structural glass facade, creating an intermediate zone that enables the living room, terrace and garden to spatially flow into each other. The effect is heightened by the garden encroaching on the terrace beneath the overhang, softening the edges that define them. 

‘The materialization reinforces the play with sight lines, openness and seclusion.’ – Stijn KemperPartner Powerhouse Company 

Read story in Nederlands

Project Credits
Co-architect, Cost consultant / Quantity surveyor
Structural / Geotechnical engineer
Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More