Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Villa Clessidra

Villa Clessidra

Architect
LAAV Architects
Project Year
2016
Category
Private Houses

Villa Clessidra

LAAV Architects as Architects

Villa Clessidra, a geometrical and atmospheric sanctuary Villa Clessidra is a construction of much defined proportions. And as such it is also a bet. A bet in designing freedom within confinement. A bet in allowing continuity with the environment through an austere geometrical structure.


Villa Clessidra is a 200sq.m. 3-level residence of an almost cubic shape, with dimensions 9.7x9.7x10.4m (LxWxH). It has no underground or excavated parts and consists of steel frame and bare (foamboard molding) concrete, only as paneling cladding. Villa Clessidra is hypothetically placed amidst the beautiful pine forest of the Dutch dunes. The surrounding nature communicates with the residence via the use of glass, water and mirrors. The front (South) façade opens up with rotating, sliding windows to allow in the smells, sounds and images of the sublime forest.


A swimming pool is strategically positioned in the middle of the house, creating a concrete shape cut in half by a transparent zone. The upper floor of the house constitutes the “night zone”, a space dedicated to sleep and relaxation. This simply contains two spacious bedrooms with South orientation and en-suite bathrooms. In addition, the master bedroom has a glazed floor opening allowing direct visual contact with the swimming pool beneath the concrete bed. In contrast, the ground floor is designed to contain the activities that create the hustle and bustle of everyday life. It includes the library/living room, dining room and kitchen, as well as an outdoors, sheltered parking space. This clear functional division is reinforced by the presence of a middle floor that is in its entirety a swimming pool. Being required to pass through this aqueous interim distills the daily activities and purifies and mind.


The movement enforced by the aforementioned structural elements resembles that of a grain of sand in an hourglass (=clessidra in Italian / κλεψύδρα in Greek), and it is for this similarity that the project was baptized Villa Clessidra. But in a more allegorical sense, Villa Clessidra is the place where time stops. It is a place for thought and contemplation. It is a place for relaxation and meditation. The element of nature, abundantly present, invades the house through the large glass facades and is amplified by the water and mirror clad ceiling of the swimming pool level. Light penetrates the transparent middle floor of Villa Clessidra, bringing playful caustics patterns in the living room. The light patterns with refractions and shadows multiply in the mirrored ceiling above the pool. This creates an optical illusion of a double-height space and simultaneously it offers optical connectivity with the rest of the residence. Ultimately, the staircase to the upper floor meets its mirrored idol and forms the shape of the hourglass.


Villa Clessidra is a cube. It needs no frills, vague geometries, violent edges to create a living space. It is an honest “vessel of life” (quoting Aris Konstantinidis), containing life and interacting with the life that surrounds it. If it should be described with one word, that would be pure.


Share or Add Villa Clessidra to your Collections
Project Credits
Consultants
Product Spec Sheet

Glass House Brumadinho
next project

Glass House Brumadinho

Private Houses
Casa Branca, Brumadinho - State of Minas Gerais, Brazil - Build completed in 2020
View Project