Villa MW

Villa MW

Architect
Powerhouse Company
Location
Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Sebastian van Damme

Villa MW

Powerhouse Company as Architects

All about the Views
Located on a canal, next to a small marina, and in a green new neighborhood of Amsterdam, Villa MW is all about the views. Part of a row of one-off houses for individual clients, the brick of the ground-floor front facade was a given of the area plan, a feature that connects all the houses in the neighborhood. We pierced the brick wall, which extends on two sides, to frame various views, and on top added a Jura limestone box cut by panels of glass and wooden slats and dotted with projecting balconies. Even while our villa protects our clients’ privacy, it embraces the great outdoors.


Space for Reflection
Responding to the waterfront setting, our Villa MW is a reflective building, the more so where it opens to its environment. The closed façade of the ground floor with its brick and tall front door in glossy tombak is softly reflective, while the projecting first floor mirrors the sky with the expanses of glass of its large windows and balconies, beautifully framed by Jura limestone. Inside, natural materials – wood, plaster, natural stone – make the most of the abundant daylight.

With its warm yet neutral gray-beige color and clean structure, Jura limestone comes into its own on exterior façades. This European limestone was formed in Jurassic lagoons and contains fossilized sea creatures like ammonites and belemnites – a perfect choice then, for our waterside Villa MW. Seams of calcite give it a marble-like appearance, especially when crosscut.

‘The brick facade was a requirement.We made it a vital part of the design, puncturing it to open views of the canal and the mini marina, and playing with its height as it extends from the villa.’ – Stijn KemperPartner at Powerhouse Company 

A sculptural staircase connects the two floors and is bathed in daylight thanks to the skylight above. Wood is used throughout the interior: oak for the staircase steps and handrail, with wengé and walnut wood for all the “permanent furniture” (cupboards, shelving, headboards and divides) of the living room, kitchen and bedrooms. The quietly luxurious materialization raises the whole atmosphere of the villa. The natural marble seating elements by the staircase here echo the Jura limestone used for the facade of the upper floor.

‘Our design responds to its location by creating a range of viewpoints and perspectives.’ – Franca Houg Project Architect at Powerhouse Company 

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More