Village Juicery - Upper Canada Mall

Village Juicery - Upper Canada Mall

Designer
Mason Studio
Location
Newmarket, ON, Canada
Project Year
2018
Category
Shops
Scott Norsworthy

Village Juicery - Upper Canada Mall

Mason Studio as Designers

Introducing an established neighbourhood-retailer into a new consumer environment to create an experience that demonstrates existing values of the brand.

 

In Newmarket, Ontario Upper Canada mall’s latest addition includes, Market & Co; a vibrant fool-hall where restaurants and artisanal merchants mingle in an open concept venue. For the cold-pressed juice retailer, Village Juicery, the 400 square foot space is their fifth stand alone retail outlet and the first kiosk-style environment.

 

In addition to their core product of organic fruit and vegetable juices, Village Juicery fulfills their commitment of making a lasting impact on their community through nutrition by offering plant based foods, made and delivered province-wide, everyday.

 

At Village Juicery, Upper Canada Mall, guests are invited to gather and enjoy the best of everyday-fresh products, created with sustainable practices by certified nutritionists.

 

In the landscape of an open marketplace, the interior design concept reinforces the key pillars of the brand message and product offering; education, quality and integrity.

 

These key commitments are considered in every element of the space including the physical layout, selection of materials and construction methods.

 

Three distinct zones create opportunities for a variety of guest experiences allowing for key points of interaction and learning of product knowledge.

 

The central zone facilitates interaction, product engagement and education. A central island, fundamental to all Village Juicery locations, is anchored in the space encouraging conversation, gathering and dialogue between guests and on-site nutritionists. The freestanding design is unique in that it differs from more common counter configurations removing any potential barriers in the education and interaction with the product and nutritional services.

 

A secondary retail area to showcases complimentary brands and other health-related items that support the core product line. Flexible merchandise displays create hierarchy and visual interest to increase communication of product knowledge.

 

The passive area incorporates seating for eating, gathering and one-on-one nutritional consultations away from the main circulation path of other customers.

 

Materials are repurposed or used in their natural state to compliment and not compete with the vibrancy of the juices on display. Terracotta chimney flues, are repurposed as cladding for the face of the freestanding service counter, adding a large scale pattern and scalloped texture to the fixtures.

 

The back wall tile is composed of reclaimed clay bricks, re-glazed and fired to achieve natural variation and texture. Pre-fabricated oak wood dowels and leather straps create modular suspension systems for hanging signage and product. Solid maple wood with dowel joinery creates rudimentary display shelving for complimentary merchandize.

 

As an underscore to our shared values, local makers where engaged for several key design components including the merchandise shelving, signage and decorative terracotta lighting.

Project Credits
Eli & Edythe Broad Art Museum
next project

Eli & Edythe Broad Art Museum

Museums
East Lansing, United States - Conceptualization in 2012
View Project