Waltham Watch Factory

Waltham Watch Factory

Architect
Bruner/Cott & Associates
Location
Waltham, United States
Project Year
2014
Category
Offices

Housing
Richard Mandelkorn

Waltham Watch Factory

Bruner/Cott & Associates as Architects

In 1854, the Waltham Watch Company made history by introducing precision engineering into mass production at this mill complex in Waltham, MA. The building and site are now resourcefully reordered for new office, residential and commercial use. Phase 1 includes office and commercial space; Phase 2, a residential conversion, has 96 dwelling units; Phase 3 is residential with 67 dwelling units and a parking garage.


Nineteenth-century entrances are now large lobbies, one with a permanent exhibit of Watch Factory history. Narrow wings with high ceilings — already flooded with natural light for watchmakers — house modern offices with views of the courtyards and the Charles River. Outside, a series of protected outdoor spaces invite pedestrians to move through the office buildings and a large residential courtyard. A new restaurant and café mark the beginning of a historic walkway through Waltham along the Charles River.


The Watch Factory is on the Charles River, and responsible storm water management is a critical issue. A series of “rain gardens” collects, cleanses, and naturally cools storm water runoff. Roof water is collected in open granite and concrete runnels, featured across the pedestrian courtyards, and directed to specially planted areas. The design process included the Charles River Watershed Association, and the water is now clean and cool enough to release directly into the river.


Awards 2015 Preservation Massachusetts | Paul E. Tsongas Preservation Award 2014 Boston Society of Landscape Architects | Merit Award 2014 United States Green Building Council | Green Innovation Award 2010 Building Design & Construction 
27th Annual Reconstruction Awards | Gold Award

You.Me Design Place Hotel
next project

You.Me Design Place Hotel

Hotels
Via G.Mazzini 3, Borgo Teresiano, Trieste City Centre, Italy - Build completed in 2021
View Project