Wave House Venice California

Wave House Venice California

Architect
Mario Romano
Location
1234 Morningside Way, Venice, CA 90291, USA
Project Year
2017
Category
Private Houses
Jason Speth

Wave House Venice California

Mario Romano as Architects

Brief:

A lyrical organic structure inspired by the patterns of nature, the Wave House in Venice Beach is a residence as a work of art. There is no repetition in nature. Patterns vary and change. There are no two snowflakes, or patterns of zebra or giraffe that are the same. The Wave House, and each of its design elements, is as unique as nature itself. The design brief was to create a work of art for living; a home as inspiring as the natural world around us, with a program exquisitely crafted to facilitate the life of a modern family.


Approach:

This universe is made of waves and particles. Lines between roof and walls are blurred; first and second stories connect organically. Shadows and light change with time of day and year. The house and its forms collaborate with nature, with light. The lines draw the eye, and the eye follows, the lines direct our vision and our experience. White aluminum blends with cloud and sky.


Digital Technique:

The design-build of this rippling rain-screen required parametric aircraft design software, including Rhino's Grasshopper. The architectural team digitally scripted a "rule set", allowing them to freely adjust hundreds of individual pieces into a self-organizing form.


Exterior:

As a tailor crafts a suit of clothing, the aluminum skin was digitally rolled and unrolled, then cut by a CNC machine and finally attached to a complex metal substructure made of straight lines, leaving a space between the white aluminum panels of exactly 1 ¾”. The shadow lines flow continuously nearly 60 feet from the top of the parapet, down the roof, finally cascading to the bottom of the front wall in one single flow, more than 300 unique custom-cut pieces. Terms like roof, wall and eaves, gave way to expressions found in nature — fins, icing, river lines and feathers. Layered onto the courtyard wall, an intricate two-story overlapping of “feathers” keeps the house cool and dry, allowing air to circulate beneath. The feathers pitched at 30 degrees cast constantly changing shadows throughout the day.


Material Used :

1. Facade - Front - White Aluminum

2. Courtyard, using White Corian as Bird Feather Rain Screen facade l

3. Floors, custom made carved white corian floors

4. Walls in bathrooms. all custom Carved made M.R. Walls using white solid surface corian

5. Front door, custom made “skateboard door” inlay moghany

6. Appliances Miele

7. Main level floor polish concrete.

8. Fixtures - MGS black chrome

Project team
Architects
Products used in this project
Product Specifications
BrandCategoryProducts
CORIAN® DesignCORIAN® DesignManufacturers
MGSMGSFixtures - MGS black chrome
Miele & Cie. KGMiele & Cie. KGManufacturers
Gateway Building for Trinity College at The University of Melbourne
next project

Gateway Building for Trinity College at The University of Melbourne

Universities
Parkville, Australia - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter