Wawona Cabin
Andrew Pogue Photography

Wawona Cabin

Prentiss Balance Wickline Architects as Architects

Located in a historic town in the middle of Yosemite National Park, the Wawona House is a study in contrasts.

While the compact, modern form of the building may stand out amongst the mosaic of the town’s structures (Wawona is home to a mixture of typologies – family homes, park service housing, a small school, a library, and a historic hotel), the building’s material palette is wholly of the landscape, allowing the house to feel at ease amongst its wooded environment and the rustic setting of a small town within a National Park.

photo_credit Andrew Pogue Photography
Andrew Pogue Photography
photo_credit Andrew Pogue Photography
Andrew Pogue Photography

Built for a couple with grown children and their families, the house is both a quiet retreat to the wilderness and a place for holiday gatherings. The property having been in the family for decades, the owner spent her childhood summers there, working seasonally in the park and staying in the small cabin that previously inhabited the site. A desire for a larger space to host their annual Thanksgiving celebrations is what spurred the drive to build a new house. In contrast with the cramped dining space of the previous cabin, the new kitchen and dining space is open to the double-height living room and its sweeping views of the site, the Sierra Nevada Mountains, and the Wawona Dome beyond, allowing the family to come together and fully enjoy the beauty of the landscape that surrounds them.

photo_credit Andrew Pogue Photography
Andrew Pogue Photography
photo_credit Andrew Pogue Photography
Andrew Pogue Photography

Building a house in a National Park is a rare situation that was not without some unique challenges. The lot is surrounded by parcels owned by the National Park and while this gives literal new meaning to the idea of “having the park in your own backyard,” the remoteness of the site proved difficult for construction access. Trying to maximize potential of the comparatively small lot led to the design team conceiving of the building as a tight form with a large carve-out. The living room opens on two sides to the relatively narrow deck, a critical design move that allows both the outdoor and indoor spaces to feel much larger than they seem on paper.

photo_credit Andrew Pogue Photography
Andrew Pogue Photography
photo_credit Andrew Pogue Photography
Andrew Pogue Photography

Dark vertical wood siding was chosen as the primary exterior cladding to “camouflage” the building and allow it to blend it into the environment as much as possible. Architectural details throughout the house riff on this theme: the pickets of the wraparound deck are the same material as the siding, but their spacing gives the siding a sense of dissolving into the air, creating a balance between enclosure and openness to views. The juxtaposition between the light and dark siding recalls the variegation of the surrounding terrain and anchors the building on its site.

The main floor stair treads are fashioned from thick pieces of reclaimed fir and give the impression of a floating staircase; however, they are cleverly supported by a series of overlapping slats that echo the verticality of the exterior siding and the surrounding trees, providing a focal point near the entry. A landing library at the top of the stairs has a window seat that doubles as an additional sleeping area when needed; telescoping doors allow the library to be closed off from the rest of the house to create a private space. The large window looks out over the forest and evokes the feeling of being inside of a treehouse.

photo_credit Andrew Pogue Photography
Andrew Pogue Photography
photo_credit Andrew Pogue Photography
Andrew Pogue Photography

The floor plan was laid out to capture significant views in all directions, giving each room a different experience of the site. The primary bedroom was strategically located on the second floor to capture a stunning view of the Wawona Dome; a window inside the second floor shower gives a peek-a-boo view of the woods. From every angle, the Wawona House points inhabitants to reflect on the spectacular surroundings of Yosemite. Providing spaces to gather and spaces to retreat, the house welcomes visitors for all purposes, whether for a quiet weekend in nature or a lively family gathering.

photo_credit Andrew Pogue Photography
Andrew Pogue Photography
photo_credit Andrew Pogue Photography
Andrew Pogue Photography

Team:
Architect: PBW Architects
Contractor: Zumwalt Construction, Inc.
Energy Consultant: Melas Energy Engineering
Sprinkler Consultant: Golden Valley Fire Protection
Structural: Harriott Valentine Engineers
Photography: Andrew Pogue Photography

photo_credit Andrew Pogue Photography
Andrew Pogue Photography
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Las Pajareras lodge expansion features basalt walls and pine vaults constructed in the forests of Ecuador
25 Jun 2024 News
Las Pajareras lodge expansion features basalt walls and pine vaults constructed in the forests of Ecuador

Architects Ignacio Muñoz Bustamante and Javier Mera Luna have completed the Las Pajarer... More

Article 25 completes low-carbon, passively ventilated College Amadou Hampâté Bâ in Niger
24 Jun 2024 News
Article 25 completes low-carbon, passively ventilated College Amadou Hampâté Bâ in Niger

College Amadou Hampâté Bâ is a low-carbon, passively ventilated school located in... More

Unknown Works creates first exposed eucalyptus CLT structure: The Armadillo
24 Jun 2024 News
Unknown Works creates first exposed eucalyptus CLT structure: The Armadillo

London-based architecture and design studio Unknown Works has created the Armadillo, an experimental... More

MODU completes passive house designed Mini Tower One residence in Brooklyn
24 Jun 2024 News
MODU completes passive house designed Mini Tower One residence in Brooklyn

Brooklyn-based architecture studio MODU has recently completed Mini Tower One, a rear addition and r... More

Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
21 Jun 2024 News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry

Italian architectural studio tissellistudioarchitetti has designed the Sidera building as a new head... More

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
21 Jun 2024 News
Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village

Located in Seyedbar-Jadgal village in Southern Iran, the Jadgal School by Daaz was commissioned afte... More

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
21 Jun 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango have been announced as Archello... More

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
20 Jun 2024 News
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

International architecture and design practice UNStudio has recently completed the “Van B&rdqu... More