Westboro Home

Westboro Home

Architect
Kariouk Associates
Location
Ottawa, Ontario, Canada | View Map
Project Year
2013
Category
Private Houses
John Kealey Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Exterior stoneArriscraft
ManufacturersAndersen Windows
SuppliersCERAGRES
ManufacturersCape Cod Siding
ManufacturersGaggenau BSH
MillworkGruber LLC

Product Spec Sheet
Exterior stone
Manufacturers
Suppliers
Manufacturers
Manufacturers
Millwork

Westboro Home

Kariouk Associates as Architects

DESIGN CHALLENGE:

The site for this home was a narrow lot in a downtown neighborhood, which carried with it extensive code limitations on side windows. A further challenge was negotiating the difference in grade between the two neighbouring lots: an already steeply sloping site, the neighbours to the West raised their rear yard an additional 1.5m, ultimately creating a difference in neighbouring lot heights of approximately 2.5m

 

DESIGN RESPONSE:

The design of the home revolves around a two storey, light-filled raised garden courtyard. The garden takes a “bite” out of the tight, permissible building area, however it allowed for an extensive amount of glass that otherwise, due to restrictive building code requirements, would not be possible. The courtyard’s lot-line side remains open, while its three interior sides are filled with windows and bring natural light into the heart of the home on both living floors. The courtyard is filled with ornamental plantings, and while it serves as a “daylight-magnet,” it also serves as a lush, visual focus for each of the primary living spaces of the home.

 

Upon stepping into the foyer, one is immediately presented with a series of linked views that unite the very front of the home to the very back of the property. The opposing wall of the interior foyer is entirely glass and shows the exterior, raised garden courtyard; this view continues through the courtyard and joins the interior of the formal dining room; this view then extends to an exterior garden bridge over the lower rear yard that ultimately joins visually to the interior of a three-season reading pavilion set in the rear yard.

 

A sense of privacy is created, despite the numerous and large windows that were achieved, as the main living areas begin a full-flight above street level; a slate and glass entry stair and walkway create a generous arrival point for visitors. Likewise, the entry stair/foyer volume is clad in white masonry in order to visually advance and welcome visitors towards the walkway (while the volume housing primary living spaces as well as the garage below is clad in black clapboard in order to recede from the sidewalk). A continuous visual and spatial gap cuts entirely through the home between the light and dark volumes; an open-riser stair is inserted into that void, set against the backdrop of the garden courtyard

 

Material Used :

1. Andersen Windows & Doors

2. Arriscraft

3. Cape Cod

4. Ceragres

5. Gaggenau

Featured Projects
Latest Products
News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira
17 Jan 2022 Sponsored Articles
JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira

*Explore these topics and more in SketchUp’s webinar series about connected design workflows f... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More