White Clouds

White Clouds

Architect
POGGI Architecture

MORE Architecture
Location
Saintes (17), France | View Map
Project Year
2016
Category
Apartments

Housing
Javier Callejas

White Clouds / 30 collective social housing apartments

POGGI Architecture as Architects

A new social housing project in Saintes has totally reinvented what living together means. A seemingly inhabited cloud effortlessly signals the entrance to a recently rehabilitated working-class neighbourhood, known as ‘Les Boiffiers’, dating back to the 1970s. Landscape and architectural design come together in meaningful harmony, showcasing the new development.

 

The building is positioned in such a way as to respect the site’s quality, rather than merely colonise the given space. A sense of depth has been created, structured by footpaths and enticing visual perspectives, with the landscape slipping effortlessly in and around the architectural volumes, offering multiple orientations for the apartments, all of which are secluded, standing well back from the road and enjoying open vistas over the surrounding spaces.

 

The harmonious association of setting and architecture makes way for a design which, rather than closing in on itself and looking inwards, opens out to embrace the neighbourhood as a whole, while still providing protection from direct line of sight and noise thanks to its perforated cladding. 

 

This building functions as a pivotal point and its strategic position means that the eye at once perceives it in its entirety. It has no main façade, and no front or back. The three volumes which compose it are compact and the amply proportioned exterior private spaces are grafted onto them in accordance with their internal spatial arrangement and specific needs, playfully disturbing the line of the building’s façades.

 

Exit conventional balconies, terraces and loggias with their separating walls and shields of varying transparency, used to hide unsightly objects or provide a modicum of intimacy. In this design, the outside spaces are extremely secluded and provide genuine additional spaces, equipped with utility rooms for drying washing or storing bulky objects, just like garden sheds. The apartments flow out into these exterior facilities, thereby offering ample extra space.

 

These ‘additional rooms’ are the design’s main distinguishing feature and endow each apartment with some of the qualities inherent to detached homes.

Share or Add White Clouds to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersArcelorMittal
ManufacturersFRANCIAFLEX
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Split House
next project

Split House

Private Houses
Auckland, New Zealand - Build completed in 2020
View Project