Wiener en Co.

Wiener en Co.

Architect
arons en gelauff architecten
Location
Amsterdam, Netherlands
Project Year
2011
Category
Apartments

Wiener en Co.

arons en gelauff architecten as Architects

The inner city location on Amsterdam Island Wiener Oostenburg lies for years waiting for a viable interpretation. At the request of developer Heijmans Property is in an open design with local residents, District Centre and Residential contractor Heijmans made a plan for 70 homes. The design for the exterior is made by Hosper. At the end of 2011 the preliminary design for the site of Wiener & Co. presented to the public and politics. Oostenburgereiland, and specially the area of ​​Wiener & Co., has a history of shipyards and slipways. The preliminary design for the new building fits in with that character. The plan is organized around a circuit of "slope" and "courts". Through these public green space, the houses and that there is access to the waters of the Oostenburgergracht. The resort is car free, thanks to the garage under the court. The houses are very flexible design, where all types of homes are available layout. On the green courtyard lie the entrances to the water houses. This houses the Oostenburgergracht have an orientation perpendicular to the water, inspired by the old recruiting structure. They are so connected that the place where once the slipways were lying nearby access to water. At the corner of the buildings on the canal is a small block with four loft apartments. These homes directly border the square with the trees mature plane trees, and overlook the Donkey Bridge. Also along the Oostenburgervoorstraat apartments come in two cool warehouse-like buildings of five stories high. These buildings fit the size and scale of the existing buildings in the street. Along the Oostenburgervoorstraat is enlivened by the ground floor commercial spaces and entrance halls. Two of these halls are located on the narrow passage from the street to the public courtyard. At the court lie on the ground floor houses a large outdoor area to the green with a nine-foot cantilevered terrace. Shaping principle in the design for the external space is the strengthening of the right angle orientation of the housing blocks on the water. Through the use of elongated tree boxes with different heights occur naturally as more and less private spaces at the entrances of the houses. The edges of the bins are widened in some places, so they can be used as seating areas. The difference between the slipways and the courtyards is underlined by different surfacing and pronounced (tree) planting. The slipways are public in character, while a more private courtyards and garden-like atmosphere get.

Share or Add Wiener en Co. to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersGlazing Vision EuropeWalkon Flushglaze
Product Spec Sheet
YS+2House
next project

YS+2House

Private Houses
Tenerife, Canary Islands, Spain - Build completed in 2019
View Project