Willow House
Patrick Bingham-Hall
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersHansgrohe SE
ManufacturersDuravit
ManufacturersZucchetti.
ManufacturersKaldewei
ManufacturersOlivari B. spa
ManufacturersGeberit

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Duravit
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Geberit

Willow House

Guz Architects as Architects

The Coral House was located on a square flat site in a quiet residential neighbourhood in Singapore. Designed for a young couple with three small children, the house aimed to create dynamic spaces that encourage play and interaction. The house embraces Singapore’s tropical climate by creating open, well ventilated spaces in an interlocking composition of building, garden, pool, pond and roof gardens that integrates as much as nature as possible in the in the densely urban environment of Singapore.


The building plan opens up around a central water courtyard and has been oriented to capture the most of the prevailing breezes. The two-storey building is set out as an L-shape and is counter balanced by a single storey open verandah with an accessible roof garden on the opposite end. Main living and dining areas are located on the ground floor with service areas hidden behind the main staircase. The bedrooms and study room are on the first floor; the master bedroom and children’s bedroom are located at opposite end of the building’s L-shape, separated by the main staircase.


Water and garden make up the main component of the central courtyard. From the main entrance, the focal point is a water garden comprising a large fish pond with a tree-filled island. The movement of water and fish brings life into the courtyard and draw the eye away from the building. Further down the living and kitchen area the fish pond transforms into a shallow freshwater reflective pond which then merge into a 3m deep swimming pool. The swimming pool wraps around the verandah and is encased within a long raised strip of clear acrylic panel. The acrylic panel extends into the basement level and becomes a window to the subterranean media room, bringing nature light and movement to what would otherwise be a still and dark space.


Circulation is unrestricted around the courtyard, the main stair links from the courtyard on the ground floor to an open corridor which runs along the first floor joining the bedrooms and the roof gardens.Each bedroom looks onto the main courtyard and extends out onto a roof garden. The roof gardens allow a direct relationship with the garden, break down the 2-storey massing of the house and create an illusion of a single storey building. From the street the bedrooms are seen peeping above the edge of the roof garden which is softened by an abundance of overhanging vegetation and colour.


The house makes extensive use of passive environmental principle to minimise the need for mechanical cooling. Cross ventilation is maximised by the careful placement of the building on site, large roof overhang has been designed to shade the glazed area from the strong sun. The integration of extensive landscaping on all floors helps to reduce carbon dioxide and contribute to water retention, reducing the pressure of the surface water system at heavy rain times.              

 

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang join Archello Awards 2024 jury
23 May 2024 Archello Awards
Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang join Archello Awards 2024 jury

Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang have been announced as Archello Awar... More

Storefront in Amsterdam by Dok architecten features sculpted facade of hand-molded bricks
23 May 2024 News
Storefront in Amsterdam by Dok architecten features sculpted facade of hand-molded bricks

The Italian fashion brand Dolce & Gabbana has opened a store in Amsterdam's P.C. Hooftstraat ret... More

Prokš Přikryl Architekti converts historic grain silo into multifunctional conference and art space
22 May 2024 News
Prokš Přikryl Architekti converts historic grain silo into multifunctional conference and art space

Prague-based Prokš Přikryl Architekti has converted the grain silo of a historic mill buildin... More

Surman Weston veils self-build Peckham House in hit-and-miss brickwork
21 May 2024 News
Surman Weston veils self-build Peckham House in hit-and-miss brickwork

London-based architectural studio Surman Weston has completed its first self-build project in the vi... More

Key projects by Woods Bagot
21 May 2024 News
Key projects by Woods Bagot

Woods Bagot is a global architecture firm known for its diverse portfolio of forward-thinking and su... More

Filippo Taidelli Architetto designs transparent “knowledge hangar” near Milan
20 May 2024 News
Filippo Taidelli Architetto designs transparent “knowledge hangar” near Milan

Milan-based Filippo Taidelli Architetto designed the Roberto Rocca Innovation Building as part of th... More

Klaksvik Rowing Clubhouse by Henning Larsen celebrates Faroese sporting and cultural heritage
20 May 2024 News
Klaksvik Rowing Clubhouse by Henning Larsen celebrates Faroese sporting and cultural heritage

Danish architectural firm Henning Larsen features in Archello’s 25 best architecture firms in... More

WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House
17 May 2024 News
WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House

Dutch flooring brand WOODlife was included in Archello’s list of 25 best engineered wood floor... More