YouTube Lobby

YouTube Lobby

Architect
Valerio Dewalt Train Associates
Location
San Bruno, California, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Mariko Reed
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
GreenwallGsky Plant Systems
ChairsMagis spa
ChairsMuuto
ChairsAndreu World
FabricCamira
TablesSchiavello

Product Spec Sheet
Chairs
Chairs
Fabric
by Camira
Tables

YouTube Lobby

Valerio Dewalt Train Associates as Architects

Having occupied a building in San Bruno, California that previously housed the Gap’s headquarters, YouTube quickly found that its lobby was in dire need of an update. Functionally, the existing space was congested and poor acoustics made it feel loud and chaotic. But equally important, the entrance to such an important tech company felt plain and didn’t reflect the creativity behind the platform nor its nearly 2 billion user base. For visitors, the lobby would likely be the only part of the company that they would be granted access to, and the experience had been perceived by many as anticlimactic.

 

A series of visioning sessions with project stakeholders led to design principles that would dictate the outcome of the new lobby. First, was to create a striking experience, something memorable, that would inspire visitors and mark their arrival at the company headquarters. Second, integrate iconic and share-worthy branding to encourage user interaction with social media. Third, incorporate multipurpose functionality and optimal flow, so that the space could be used for events as well as for day-to-day work activities. Finally, to provide a canvas for creators, where visiting Youtubers could display their work at a grand scale.

 

901 Cherry’s double-height atrium is now stripped down to its metallic structure, intersected by a long skylight that runs the length of the space. Upon entry, visitors are greeted with a floor-to-ceiling digital installation on the southern wall, neatly tucked between the building’s steel structure. Rather than add a cutting-edge high-resolution screen to display content, the designers treated the installation as an art piece, an abstraction of a screen that celebrates individual pixels. The LEDs that light the panels are broadly spaced and set a few inches behind a layer of soft acoustic fabric, so that the material catches the light as large circles. As a result, the videos that play on the screen take on an abstract, ephemeral quality. Unlike the cold plastic materials typically used in technological products, the soft fabric feels inviting and warm to the touch. When the LEDs are off, they’re invisible behind the fabric.

 

YouTube’s famous “play” icon is outlined in neon at the center of the LED wall. The icon is reflected in the black glassy logo mark behind the reception desk directly across the lobby.

 

The northern side of the lobby is lined with pockets of green wall, stacked wooden benches, and high table seating. Adding elements of biophilia not only supports employee wellness but also complements the natural wooden textures that contribute to an inviting atmosphere. Amidst the leaves of the green wall hang the glass cases of YouTube’s “Artifact Museum,” which displays memorabilia donated by famous YouTubers.

 

A series of floor “medallions” are spread throughout the lobby, encouraging visitors to interact with the digital installation. Each medallion bears a graphic that describes one of YouTube’s core values. Stepping on a medallion triggers a reaction on the digital wall. Activating multiple medallions in different combinations gets different responses, inviting visitors to work together on learn how the medallions function. Much like YouTube’s online platform, the lobby is designed to foster creativity, exploration, and discovery, all while celebrating the company’s content creators and employees alike.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More