Z-Haus

Z-Haus

Architect
Waechter Architecture
Location
Portland, OR, United States | View Map
Project Year
2008
Category
Private Houses
Stephen Miller

Z-Haus

Waechter Architecture as Architects

SIX ROOMS The Z-Haus consists of two attached row houses constructed on a 50’ x 100’ urban infill lot. The strategy was to build up rather than out to maximize outdoor living space and minimize building footprint. Each house is made up of 6 rooms that are offset at every half story and smoothly joined by a series of half flight stairs. From any room one can simultaneously view the next level up and the level below, vertically unifying all living spaces. With one room per level, hallways are obsolete and useable square footage is maximized. Sliding wall panels are used instead of conventional doors to maintain the free flow of space, provide privacy when needed and allow for changing family needs and size. This organization creates a zig-zagging pattern in section view, hence the name Z-Haus.

CORE The six rooms are organized around a central core that contains the mechanical and plumbing functions of the house. Kitchen, bathrooms, laundry room and mechanical room are located within this core. This central, stacked organization allows for a single vertical chase and for venting to occur through the roof leaving the skin pure, punctuated only by the recessed white window openings.

Share or Add Z-Haus to your Collections
The Pomander House
next project

The Pomander House

Private Houses
London, UK - Build completed in 2021
View Project