Žnjan-Pazdigrad Primary school

Žnjan-Pazdigrad Primary school

Architect
x3m | architecture and urbanism
Location
Split, Croatia
Project Year
2017
Category
Primary Schools
Bosnić+Dorotić
Product Spec Sheet

ElementBrand
JansenSCHÜCO
HidroisolationSika
LightningPhilips Lighting Signify
CementCEMEX
Epoxy floorsSto AG
Indoor sports floorsTarkett Ltd

Product Spec Sheet
Jansen
by SCHÜCO
Hidroisolation
by Sika
Cement
by CEMEX
Epoxy floors
by Sto AG
Indoor sports floors

Žnjan-Pazdigrad Primary school

x3m | architecture and urbanism as Architects

The school is located on the outskirts of the city of Split, in the Žnjan Pazdigrad neighborhood, an area that has been in transition from agricultural suburbia to a ‘proper’ residential quarter for at least last 25 years. Due to the lack of public spaces and any kind of public programme in the area, the school is not designed just as a place of education, but also as a collective space for the entire neighborhood.

 

In the peripheral surroundings where housing blocks, family houses, small workshops, shopping malls, gardens and greenhouses peacefully coexist, while the entire area suffers from an extreme shortage of social facilities and communal areas, the new primary school was a long-awaited project. Long lasting protests of the residents, demanding eventual construction of the school, helped to shape a sense of community.

 

The site, located on a steep and descending terrain, was too small for the required program, so a new topography was created to multiply the available surfaces. A series of platforms, one above the other, enable the school areas and sports courts to intertwine with open, multipurpose spaces and ambiences, while the whole spatial structure serves as a generator of indoor and outdoor activities and experiences. Through the design process, the public space area obtained (12.100 m2) has become larger than the entire site area (11.600 m2) offering the community a wide array of outdoor collective spaces.

 

The project comprises an extensive educational program for 720 pupils: 8 class-teaching classrooms (1st to 4th grade), 12 subject-teaching classrooms (5th to 8th grade), multipurpose hall with a stage, a library, dining area with kitchen, a larger and smaller sports halls for physical education, accompanied by outdoor playgrounds and an athletics field.

 

Classroom spaces for the younger and the older students and the large sports hall form three volumes, while the other spaces and programs are fluidly organized in-between, interconnected on four levels. The vertical organization facilitates the functional one: the basement serves as a space for indoor sports, the ground floor is a central space of the school with a public open-acces passage separating the school entrance from the sports hall entrance, and the first and second floors are reserved for teaching and studying.

 

The project design is based on exposing the structure: columns, slabs, brise-soleils and walls simultaneously support the building structurally and act as its façade and the most important exteriror-interior element. Light grey cast concrete dominates the overall appearance, in the interior complemented with polished terrazzo (the basement and ground floor communication areas and halls), oak wood (flooring in the classrooms and classroom corridors, joinery, inbuilt furniture) and acoustic ceilings. The colour accents in an otherwise rather neutral environment are the indoor and outdoor sports hall floorings, coupled with the finishes in service spaces.

 

Nikola Đurek’s typography intervention on the façade provides an additional semantic layer and serves as a protection 'skin' for the 'intentional unfinishedness' of the project.

 

Material Used :
1. CEMEX Hrvatska d.o.o. / CEMEX Croatia - cement
2. Alu Koenig Stahl d.o.o. - Schuco, Jansen
3. Dulex d.o.o. - Sanded floors
4. Sto Ges.m.b.H. - Epoxy floors
5. Tarkett - indoor sports floors
6. Prolux d.o.o. - Daikin 
7. Sika - Hidroisolation
8. Philips - Lightning
9. Pfleiderer Deutschland GmbH - Iveral furniture
10. FunderMax GmbH - HPL, compact built-in furniture

Project Credits
Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre
next project

Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre

Cultural Centres
Athens, Greece - Build completed in 2016
View Project