ZONNEWENDE THEATRE PAVILION

ZONNEWENDE THEATRE PAVILION

Architect
Reset Architecture
Location
Sint-Michielsgestel, The Netherlands
Project Year
2016
Category
Theaters
Stijn Poelstra

Zonnewende Theatre Pavilion

Reset Architecture as Architects

Reset architecture has designed a multipurpose theatre pavilion with a hall for 200 seats in the woods of ‘Zonnewende group stay’. The sturdy brick building is designed to blend into its surroundings but also to stand out. The domain of ‘Zonnewende’ is part of a nature reserve, you find dense woods combined with open spaces for sports and play.


Barracks in the woods are used for theater, musical performances or other activities. A 220 m2 derelict barrack is now replaced with a 430 m2 pavilion, offering space for 200 seats in a theatre hall.


The buildings on the Zonnewende grounds have a certain nonchalance in their architecture. The presence of different types of roof shapes provide an informal quality.


Within this context, a building with a special roof type may seem like a logical continuation. Reset has given this a twist by reshaping a simple gable roof. A rectangular volume with two gable roofs are cut out at corners so that the building-contour follows the edge of the woods.


This allows the pavilion to blend in easily in its surroundings. It also creates an interesting façade differentiation with dynamic roof lines.


Optically, this approach also changes the scale perception of the building, you never experience the full extent of the pavilion. The sensitive way Reset architecture situates the building also shows in the encounter of facade and sandy bottom, a color gradient in the base brickwork softens the transition. The façade is made up of four brick types, each with its own color scheme, to subtly resonate color tones from the soil. The façade with a grandstand has a totally different character. The harder gray shades in the façade and roof are a clear visual reaction to the adjacent asphalt sports field.


The entrance is slightly accentuated with a recess which is created by the interlocking of two wall surfaces. Upon entering the entrance hall you experience the continuity of the woods in the interior. The birch wood walls and ceilings give it the right atmosphere that are combined with the matching tiles in which you see different gray and brown shades from the sandy soil of the woods. The theatre pavilion was constructed in a short time during the winter when Zonnewende is closed, lack of time and a limited budget required a pragmatic design.


The plan has a clear organization composed of two zones; the multipurpose theatre hall and all additional program. The pavilion is built with a prefabricated timber frame construction that is also the birch finishing of the interior.


The inner wall between the hall and the hallway form a unit with the roof through the use of birch wood. In order, the rafters consistent with the wall and the roof, and give a clear organization of space.


The contrast is created by the white timber outer wall that folds freely. The wall claims its own logic, which is also emphasized in the divergent position of the openings.


Material Used:

1. Bricks: Rijswaard

2. Birch plywood

3. Sphinx tiles

Share or Add ZONNEWENDE THEATRE PAVILION to your Collections
Project team
Product Spec Sheet

ElementBrand
SuppliersRijswaard
ManufacturersSphinx Tiles
Product Spec Sheet
Suppliers
Manufacturers
Air France Business Lounge
next project

Air France Business Lounge

Commercial Landscape and Passenger Terminals
Paris, France
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter