Zoo Zoo

Hyunjoon Yoo Architects as Architects

Site "Zoo Zoo" is filled with too much contents of reptiles exhibition hall, crocodile theater, lion theater, sea lion theater, etc within a relatively small size site. It might be required four times of current size to accommodate all kinds of programs on the zoo. In spite of this limited condition, this zoo is always crowded with elementary students in Seoul and Geonggi-do area visit this zoo to have an experience of touching animals. The site is located near by the river and the site have a very high chance of flood during the raining season due to the low site level.


Client's Request The client wanted to have lot of eve space for the visitors to avoid shower and direct sunlight for luch time. The best solution for three condition; maximizing the use of small site, avoiding flood, and avoiding rainfall was simple. The answer was "piloti." However piloti can cause too high building blocking the beautiful sky and scenery. So we had to design low height builiding with piloti space by utilizing underneath of sloped seats of theater.


Mass Shape There are two buildings. One is a "lion theater" and the other is a "crocodile theater." While keeping the design concept of utilizing underneath of the seats, the building shape is defined by the shape of the site. The lion theater mass is molded by the parallelogram shape site and 20 degree seats slope of the client's requestion. Crocodile theater mass is molded by the distorted round shape island site and 37 degree slope seats. This condition produced three dimensional curve line edge at the elevation. This arbitrary lookalike masses are actually casted logically by the requested seat slope and site shape.


Asymmetry Mass Current Zoo Zoo architectural environment is chaotic because of complex program, too many client's stone sculptures collection and many kinds of trees. Therefore newly constructed building has to be simple to give a visual rest, and to work as a landmark giving visitors sense of relative location within the zoo. As a solution for these needs, we designed the building minimal white mass of asymmetry shape.

Share or Add Zoo Zoo to your Collections
THE CUBE APARTMENT
next project

THE CUBE APARTMENT

Apartments
Ljubljana, Slovenia - Build completed in 2020
View Project