Biophilic design

An overview of projects, products and exclusive articles about biophilic design

Project • By Harikrushna Pattani & AssociatesPrivate Houses

Concrete House In Ahmedabad

Ahmedabad Bungalow Design: Nestled in the heart of vibrant Ahmedabad, a striking contemporary bungalow emerges, masterfully weaving together wood and concrete in a symphony of aesthetics and sustainability. This 6000 sq. ft. residence, perched on a 380 sq. yd. plot, redefines urban living by seamlessly blending nature and design. Harikrushna Pattani & Associates Harikrushna Pattani & Associates Harikrushna Pattani & Associates Sustainable Architecture: Exposed concrete walls offer strength and a modern touch, while expansive wooden decks and beams exude warmth. Sunlight dances through strategically placed slats, creating a mesmerizing effect on polished concrete floors. Vertical gardens and potted plants soften... More

NewsNews • 25 Jan 2024

Horatio’s Garden Room provides a nurturing environment for people with spinal cord injuries

London-based Mcmullan Studio designed a sustainable, pod-like building for Horatio's Garden, a charity that promotes the well-being of people with spinal cord injury in beautifully landscaped, accessible gardens in the heart of NHS spinal cord injury centers (the NHS is the UK's National Health Service). Created by leading landscape designers, the gardens are peaceful, inspiring and restorative oases for patients, their families and friends and hospital staff to enjoy. Jim Stephenson   Best in Show The pod-like garden room was created for Horatio's Garden as part of the charity's first show garden at the prestigious RHS Chelsea Flower Show in 2023. The project was created in collaboration with landscape design firm Harris B... More

NewsSpecification • 3 Jan 2024

10 educational facilities that prioritize energy self-sufficiency

The International Energy Agency (IEA) highlights that operating buildings accounts for “30 percent of global final energy consumption and 26 percent of global energy-related emissions.” The 26 percent figure equates to a combination of direct emissions (8 percent) from buildings themselves and indirect emissions (18 percent) from producing the electricity and heat that buildings use. Buildings that improve their energy efficiency (and self-sufficiency), particularly those that are energy-positive or energy-neutral, will, in addition to significantly lowering costs, improve air quality and comfort levels for their users: in effect, improving the overall health and vitality of people. A number of factors are related to energy eff... More

Project • By Flad ArchitectsHospitals

Sarasota Memorial Hospital-Venice

Sarasota Memorial Health Care System’s (SMHCS) new greenfield hospital provides a growing community with a new and convenient source of high-quality, advanced emergency and medical services in a modern hospital environment. Flad Architects master planned and designed the hospital campus, the system's most significant expansion in nearly a century. Edward Caruso Photography Edward Caruso Photography Edward Caruso Photography Edward Caruso Photography With extensive use of high-performance glass on the building's exterior, interior spaces are filled with natural light and feature strong indoor-outdoor connections, views to the landscaped campus, local artwork, and natural materials – resulting in a unique atmo... More

Project • By Atelier NomadicRestaurants

Overwater Bamboo Restaurant

This stunning example of biomimicry takes its inspiration from the sleek silhouette of the Pink Whiprays (Pateobatis fai) that graze in the surrounding lagoon. Joe Chua Agdeppa The naturally ventilated, bio-climatic structure features an incredible sea saltwater infinity pool, and an array of overwater catamaran nets where guests can relax while enjoying breathtaking sunset panoramas, caressed by the gentle sea breeze. Joe Chua Agdeppa Crafted meticulously with bamboo, the structure is amplified by the dramatic Maldivian landscape and reflected in the mirror like lagoon. The looping, shingled tail winds back down the jetty to link the building with the mainland and to guide the visitors into the building. Joe Chua Agdeppa... More

NewsDetail • 7 Sep 2023

Detail: Architect Guto Requena’s Terrace Apartment

Estudio Guto Requena has completed the Terrace Apartment, a biophilic and hyperconnected home in São Paulo, Brazil. The apartment is part of the Albina apartment building, an icon of Brazilian modernism designed in 1962 by Botti Rubin Arquitetos. In a conversation with Guto Requena, the architect describes the Terrace Apartment’s design and development. Requena’s own home, he sets out how the apartment is something of an experiment for his approach to architecture: a combination of biophilia, hybrid design, and parametric design. The result is, in many ways, a study in Guto Requena’s vision of the future. Maíra Acayaba   The Terrace Apartment “I’ve been dating this building since... More

Project • By Studio Design IncOffices

Concast

In design, the realm of intangible represents ideas, the tangible the built form. The design concept revolved around finding this space between the intangible and the tangible in the workspace, creating an environment that invokes emotions, tells a story and has a high happiness quotient. A comfortable workspace design that inspires people, where explorations take place, where collaborations and transformations occur – a place where people simply love to come and work. PHXIndia An engineering company with a vision, the India Headquarters for Concast India Ltd was conceptualised and designed on this narrative. The idea of work-life balance is taken into every single aspect of design working with tangibles extensively to create t... More

NewsDetail • 20 Jul 2023

Detail: The timber-hybrid and biophilic design of UBC Gateway

UBC Gateway is the new principal point of access to the University of British Columbia’s Vancouver Campus. Designed by Perkins&Will in partnership with the firm’s Danish studio, Schmidt Hammer Lassen, the Gateway is a timber-hybrid structure that draws inspiration from the university’s natural setting. Perkins&Will / SHL Situated on the western tip of the Point Grey peninsula (on Vancouver’s west side), the University of British Columbia is surrounded by nature: Pacific Spirit Regional Park lies to the south-east, Burrard Inlet and the Coast Mountains lie to the north, and the Strait of Georgia and Vancouver Island lie to the west. In a manner that echoes the environment, the university’s wish... More

Project • By AVA Design Pvt. Ltd.Offices

Airtel, Pune

Airtel's Pune office is designed to create an atmosphere that combines professionalism with social interaction, offering a workspace that feels like a second home rather than just a typical office environment. The office design incorporates unique rooftops, modular seating, and open spaces, enhancing the overall ambiance and promoting a sense of comfort and belonging Padam Interiors The color scheme of the office primarily revolves around red, grey, white, and wood elements. These colors are carefully selected to create a harmonious and visually appealing environment that aligns with Airtel's branding and aesthetic. The design theme of the office follows an open layout and industrial concept. This layout promotes connectivity and co... More

Project • By GRID SystemShops

Maison Bu

“Why allow yourself to be limited by putting moss on walls only, when you can add it to your display and wall system and give your workspace a green touch?”, says CEO Jorgen Petersen, GRID. Maison Bu With the new moss standard panel, it can be built into the furniture or display system as a completely natural part, which makes it even more integrated and moveable.   Maison Bu Among the first customers was a state-of-the-art hair salon, Maison Bu in Hasselt, Belgium, which chose to install a unique GRID ‘chandelier’ with a mix of mirrors, moss and light. Designed by GRID’s designers and made to measure in the exclusive salon.   Caption In addition to being a new standard component, GR... More

NewsNews • 18 May 2023

Amstel Design District combines residential accommodation and workplace amenities with a future-oriented vision

The Amstel Design District is a new future-oriented and mixed-use residential and commercial development in Amsterdam. Designed by Dutch architecture studio Mecanoo, the 80,000-square-metre scheme combines residential accommodation and workplace amenities, with an emphasis on diversity, inclusivity, and sustainability. The district’s ambition is to become a significant place for the whole city. Mecanoo Amstel Design District’s composition of stacked volumes with setbacks includes: a mix of social, mid-rent, and private housing, collective facilities, creative office space, retail, and a design museum. Timber will be used for part of the construction and green spaces and “retreats” will feature throughout. L... More

Product • By Artisan Moss68" by 68" Framed Moss & Fern Wall Unit

68" by 68" Framed Moss & Fern Wall Unit

This is the largest size of preserved moss and fern modular wall we produce.  Meant to fill a n entire area in a pinch, this size frame can be used in tandem with our 33" x 33" and 16.5" x 33" and 16.5" x 16.5" sizes to create preserved moss & fern spaces in the build. Caption Caption Caption Caption More

Project • By Architecture CounselSecondary Schools

Kingsway College School Senior School

When Kingsway College School (KCS) decided to expand its curriculum to include grades 9-12, Architecture Counsel (ACi) was engaged to create an ambitious, phased master plan that would reflect the school’s unique vision and ambition. The first phase (which accommodates grades 9 and 10) was completed in September 2022 with the second phase now underway. The new senior school creates a new paradigm for high school students, using the City of Toronto as its laboratory and campus. With an emphasis on fostering community and strong civic values through experiential learning, a student-centric approach, and sustainability, the school is the only independent high school in Toronto to occupy an existing high-rise residential tower.  ... More

Project • By GG-loopOffices

Illyrius

Illyrius was born by the request for a high-density residential project just outside the first urban circle, on an empty lot on the Rruga Dritan Hoxha artery, which connects the city center to Tirana International Airport, and to the coast of the Adriatic Sea. Caption To the ambitious brief, GG-loop responds using the parametric tool “Mitosis” launched in November 2020. The determined solution consists of 4 compact towers, tapered in a way that allows optimal light conditions in the courtyard and in the towers’ apartments.  Caption A modular and parametric system of generous balconies and terraces extends the apartments outwards and integrates greenery into the building. A system of continuous balustrades... More

Project • By C& Partners Architects IncHospitals

Sheppard Healthcare Medical - Toronto Canada

Sheppard Medical Centre is a place of care, serving both its immediate community as well as individuals seeking specialized treatments. Designed according to “Barrier Free” and “Human Centric” principles, the architecture reflects the ambitions of the clients, creating a salutogenic, holistic centre for wellness. C& Partners Architects, in collaboration with Mehdi Marzyari Architects, have designed a two-storey, 10,000 SF medical building on Sheppard Avenue East in North York, Toronto. Providing a host of services, this new medical building aims to contribute, with a positive impact, to the well-being of communities and individuals.  The building mass is split into two programmatic boxes: retail and clinic... More