Brazilian architecture

An overview of projects, products and exclusive articles about brazilian architecture

NewsNews • 9 Jun 2021

Hanging House integrates country retreat with the local ecosystem

Elevated from the natural ground level, Hanging House by Casa Container Marilia is raised from the natural ground level of its site in the Sao Paulo state in Brazil. Surrounded by native trees, windows are at the level of the treetops and balconies blend in with the branches. The earth remains largely untouched, preserving drainage and root dynamics, which were not harmed due to the minimal use of concrete foundations.   Celso Mellani The concept is that of a country house integrated with the local ecosystem, placing sustainability and recyclability at the fore. A construction system of recycled maritime containers was thus adopted. In total 80% of materials used in the build come from recycled sources. Celso Mellani Common... More

Project • By LEIVA arquiteturaPrivate Houses

Morro da Manteiga House

What was the brief? Customers came to us to fulfill an old dream: to build their own house in the countryside and live in the tranquility of the rural area, after returning from the capital Porto Alegre to the countryside. The pace and quality of life are different: being able to sit on the balcony and listen to the birds singing, being able to breathe the fresh air and sitting in the sun at any time of the day, moving the earth and even picking your own food.   Resources were limited and so it was decided to make the construction by the Minha Casa Minha Vida program - track 01, program developed by the Brazilian government for low-income families, and this directed the project from the beginning: we could not do a project that woul... More

NewsNews • 28 Jan 2021

Q04L63 House inspires with use of natural materials

For this family weekend home in Rifaina, Brazil, mf+arquitetos responded to the client’s wish to designate 50% of the house to social spaces such as the kitchen, dining, room, living room and pool, and 50% for private areas. In addition, a rich palette of natural materials was to be used all spaces – social and private, indoors and out.   Felipe Araújo The private areas are located at the front of the house and connected to the remainder of the house via the main hall. A sandy travertine marble from Egypt covers the entire floor and wall areas of the main hall while in the bathroom and on countertops a black state is used. Rustic granite is employed for sidewalls while concrete slabs and Hijau stones make up th... More

NewsNews • 27 Jan 2021

Corten clad home designed with green space in mind

The contrast between corten steel cladding and exposed concrete highlights the sleek volumes of this Brazilian home by ES Arquitetura. Taking an ‘L-shape’ form in plan, the overlapping volumes result in a visual lightness and integration between the private upper floor and the more social ground floor areas.  SLA PhotoStudio Functionality, as well as thermal, acoustic and visual comfort, were important aspects throughout the design process. In particular, ensuring visual connections from the interior of the house to the green space that surrounds were key.   SLA PhotoStudio   All areas of the house feature large openings that allow in natural light and ventilation, even in the service areas of the hou... More

NewsNews • 27 Jan 2021

Pure and simple geometry defines the House of Jabuticabeiras

With its pure and simple geometry, natural materials such as concrete, wood and stone, House of Jabuticabeiras offers a warm and welcoming environment.   Felipe Araújo Designed by mf+arquitetos, the composition of the house comprises two parallel volumes on the ground floor and then another transverse volume above these two. The volumes result in an internal patio.   Felipe Araújo The lot itself has an exit to two streets, with the house then divided into two sectors with two entrances: being social and service. The layout of the house was established according to the family’s day-to-day living needs with an emphasis placed on the importance of the kitchen. Another important aspect wa... More

NewsNews • 13 Aug 2020

Brazilian House cleverly navigates topography with multi-level volumetric design

In Salto de Pirapora, Brazil, this house by Vereda Arquitetos is situated on a 1000 sqm plot with an 8-meter slope from front to back. Looking out over a small ecological reserve and stream, the house comprises three buried masonry volumes with floor levels varying in accordance with the topography. Credit: Andre Scarpa The three volumes house the kitchen and laundry in the first volume, the bedrooms in the second and the master bedroom with bathroom in the third volume, which is a mezzanine type space enclosed from the living room below by sliding curtain. Credit: Andre Scarpa The arrangement of the volumes on-site allows for fluidity over the sloping terrain, without cutting the site off between front and back. A concrete gran... More
contemporary tv room
heigh ceiling living room
dining room

Project • By Mariana MartiniHousing

CASA ITAIPAVA | Minimal elegance

For this Award Winning project in Itaipava, we created a cozy and elegant mood, and place to gather friends and create memories. Our project integrates the house into its outdoor natural surroundings using local materials that blend with the stunning landscape. With a minimalist design language , the space is effectively simple and powerful. More

Project • By Perkins&WillOffices

International Insurance Company

Aiming to translate Brazil’s culture for the local branch of an international insurance company, global architecture and design studio Perkins and Will used five different Brazilian biomes as an inspiration to create a fun, relaxed work environment, oriented by the client’s needs and business model.  “The main request for this design was to focus on open and collaborative spaces that would translate the company’s culture and rebranding process”, explains Carla Chalu, Project Architect in Perkins and Will’s São Paulo studio. To meet the client’s expectations, the architects studied the building’s design to create a dynamic layout that would improve floors’ usage. “We pu... More

Project • By Perkins&WillOffices

TozziniFreire Advogados Headquarters

Technological development brings daily changes to businesses dynamics, including law firms. Innovations like Artificial Intelligence and Machine Learning require more dynamic and integrated environments, meeting the rising need for more collaborativeness among business teams. Under this new working dynamic, global architecture and design studio Perkins and Will developed the renovation project for TozziniFreire law firm’s headquarters, located at Vila Mariana, traditional neighborhood of São Paulo. “Our main premise was the paradigm shift”, says Fernando Vidal, architect and Managing Director at Perkins and Will’s São Paulo studio. “We created a softer space, encouraging collaborative work and, a... More

Project • By Michel Macedo ArquitetosPrivate Houses

RG House

Conditioned by an environmentally protected area on the backyard, the RG house diverges into two distinct priority facts, one environmental and another human: the uneven topography, characteristic of the city, and the contemplative value that the preserved vegetation offers to the residents on the most private limit of the lot.   The project proposes an alternative that reconciles these two aspects. From the street, the house extends from the upper level to the backyard, in a way that floats on the topography while suits it, creating a shaded area on the ground and linking the main access to the street. In this conformation, the project assumes a elevated ground floor for intimate purposes - whose elevation allows privacy and the bes... More

Project • By Michel Macedo ArquitetosPrivate Houses

JK House

Composed by two fundamental aspects: structural design and nature, this house merges building elements into a beautiful valley landscape in Paraná state - Brazil, interrelating the geographical aspect and the local topography. Implemented as a stone inserted into the landscape, the raised ground floor on a single plateau is bounded by a concrete wall at a more private level relative to the street, adding the pool at its edge minimizing landfill impact. The design of the structure that rests on this stone is positioned in a way so that the premise of the proposal could it be revealed in the access as a sculptural piece that unites structure and architecture, keeping the natural concrete with strong appeal to the local techniques . T... More

Project • By ARQBR Arquitetura e UrbanismoOffices

Sala Comercial

The Office is located in a central commercial building in Brasilia. With a small internal area of 35 square meters, the space has the setting of both working and meeting tables and a sitting room as its leading program goals, other than a kitchen, a lavatory, a bathroom and several storage spaces.  The original plan, which had an irregular wall distribution, was divided in two by placing a set of cabinets along a line parallel to the windows, interrupted only by the entrance corridor. That way, space could be cleared so that working table, sitting room and meeting table could be comprised in the same room. Service and storage areas were separated from the main working space by the cabinets, with the use of folding timber doors. Elevat... More

Project • By Perkins&WillApartments

Oscar Ibirapuera

Burle Marx’s landscaping design, five edifications signed by Oscar Niemeyer and a rich cultural calendar. This unique blend of architecture, art and nature turned Parque Ibirapuera into one of São Paulo’s most iconic landmarks and one of the most famous parks in Latin America.  A day spent in the park inspired the concept for Oscar Ibirapuera, new multifamily residential edifice signed by Perkins and Will’s studio in São Paulo. The project aims to recreate Parque Ibirapuera’s atmosphere inside of the building, providing residents with a full wellbeing experience.  Inspiration by Oscar Niemeyer’s lines becomes evident in the building’s entrance. A wide pavilion with two floating s... More

Project • By ARQBR Arquitetura e UrbanismoSecondary Schools

Centro Educacional Crixá

Awarded with the 1st place in a national competition promoted by the governement of Brasília, the project was developed with the idea that public schools are key spaces for social change. They should be designed well beyond the idea of just learning spaces, but also as community centres, alive and open all day. The school's desing starts form the gound, and follows the 9m slope in between the site's borders, prioritizing the accesses and creating three distinct development levels. The top level defines a light horizontal volume that sits on the terrain and houses the main educational spaces. The bottom levels were conceived as public spaces, open to the new district to which the school will offer its services, along with administration and... More

Project • By Perkins&WillBanks

C6 Bank Headquarters

Freedom in favor of colaborative work is the main concept from C6 Bank’s new headquarters. Global Architecture and Design Studio Perkins and Will conceived a modern, flexible and fun office inside an eight-story building with over 8.000m² in the heart of São Paulo.Developed simultaneously with the bank’s own concept, the project incorporates the company’s main values and culture, that include transparency, freedom and high spirits. “The creative process was interesting and defiant as it was actively conducted with the client”, says architect Fernando Vidal, Managing Director in Perkins and Will’s São Paulo studio. The building’s complete occupation by C6 Bank was fundamental to disseminate the corporate culture in the design. Destined... More