Bricks

An overview of projects, products and exclusive articles about bricks

Project • By mode:lina™Offices

Brick office

Designed and finished in a crazy haze, new localization marries both thoughtful, functional solutions and spontaneous, esthetic ideas.  Function: taking into consideration the structure of a new office, designers decided to move all rooms that don’t need daylight to the far end of the office, with no access to the windows. Because of that the conference room, the phone booth, and the bathroom, along with the corridor (with a niche that hides a cupboard and a printer) were encapsulated in a simple and functional cubicle. The kitchen, with a big table, can be found right after entering the workshop, and all workspaces are laid along the glazed facade - in order to provide enough natural light. Materials and form: studio was des... More

Project • By Orange ArchitectsOffices

Westerdok

Orange Architects has designed four of the fourteen building volumes – 1, 2, 9, 10 – that make up the central block on the Westerdok Island in Amsterdam. This perimeter block is composed of various volumes grouped around a large central space called the Cour.   The volumes vary in height from three to eleven storeys, and an underground car park extends under the whole development. The volume overlooking the IJ waterway varies in height from seven to eleven storeys and contains 111 apartments and 1,500 m2 of office space. The volumes on the Westerdok side contain 36 apartments and a gatehouse. This tower is eleven floors tall and contains four apartments per floor on levels 0-6 and two apartments per floor on levels 7-10.... More

Project • By SVP architectuur en stedenbouwOffices

SUSTAINABLE OFFICE BUILDING

The new entrance-building of the Waterboard Association ‘de StichtseRijnlanden’, has become the eye-catcher for the completely renewed waste water sewage treatment plant in the city of Utrecht. Before, the sewage treatment plant was hidden away between dense green borders surrounding the plot. With the build of the new entrance building called ‘Gatebuilding’, the sewage treatment plant now clearly presents itself to the inhabitants of the city.   The new plant uses a state of the art technology called Nereda. This biological process uses less energy for the purification, takes up less space and has a higher capacity. In addition to the design of the entrance-building, SVP was also responsible for the supervisi... More

NewsMaterialization • 20 Jul 2020

Three Stories North house fosters strong links to its original industrial character

Three Stories North is an untraditional home in Australia that embraces its layered history, including an industrial heritage. Designed by Splinter Society Architecture, the project’s primary objective is to realise its existing potential rather than replace it with something entirely new. Credit: Sharyn Cairns Key to the overarching design objective was revealing the existing masonry construction that gives the home its ‘warehouse feel.’ Other original details such as arched doors and fireplaces were also retained, along with timber ceilings and imperfections in the brick walls. In several locations, glazing is used to fill gaps in the masonry and clearly distinguish what is original from what is new. Credit: Sha... More

NewsMaterialization • 17 Jul 2020

‘The Good Life’ embodied in the design of this simple yet highly functional suburban home

Located on a generous suburban site in Fairfield, Australia, the ‘Good Life House’ by MRTN Architects takes advantage of a long northern boundary to let natural light and warmth into each and every living, eating, and sleeping space. Credit: Dave Kulesza Though contemporary in its expression, the form and siting of the house compliments and harmonizes with existing older period homes that surround it, while a generous front setback and front garden spaces make a green contribution to the streetscape. Credit: Dave Kulesza The material palette here consists of burnished concrete, wire cut bricks, and timber for a warm and welcoming feel. Through the use of thermal mass, reverse brick veneer, and high-performance window... More

Project • By OnionHotels

Baan Pomphet

The inspirations for Baan Pomphet’s exterior design come from the quality of the site and its surrounding, namely an ancient monument “Pom Phet”. By “quality of the site”, it is meant the best location that overlooks a scenery where the “Pa Sak River” meets the “Chao Phraya River”. Water hyacinth normally float up and down these rivers and cover the entire surface of the water in summer mornings. What is special about this movement is the whirlpool where the two rivers meet. It is rare to find such scenery elsewhere. When we compose the layout of the buildings and all the decks including the riverfront deck, we are concerned about the view for all guests: how to share the best view as mu... More

Project • By Timur Designs LLPPrivate Houses

Siglap Avenue House

Detached house with swimming pool More

Project • By Joris Verhoeven ArchitectuurPrivate Houses

a Brickwork Orange

With a quick glance at this Dutch house, it will not immediately stand out. Most of the houses in the Netherlands are made in brickwork and a lot of them are orange. Taking a closer look you will discover her special characteristics. The floating carport, asymmetrical layout and the specific brickwork details ensure that this modest and sober home is everything but standard. Villa Alders is situated in a new residential development in the beautiful Dutch village Waalre. The clients were inspired by the asymmetrical house RielEstate and wanted a similar designed house with the additional quality of a zero energy building. This has resulted in a playful design with flat roofs. Due to the elevated roof edges, the solar panels on the upper roo... More

Project • By FCStudioApartments

VMC apartment

This project's starting point was a large piece of furniture that crosses the entire apartment, reinforcing the idea of integration. Designed as a studio, this apartment represents the contemporary way of living. Everything happens in a single space. On the opposite side of this piece of furniture, the same happens. Laundry, kitchen, and office are part of a single piece. The concept of unity is also reinforced by the use of the same chromatic on the walls, floor, and ceiling. The lighting design highlights the horizontal lines and visually expands the space. As a result, the project becomes flexible according to the need of each moment.Building Vila Madalena Connection   |  Construction and engineering by Engetécnica   More

Project • By AshariArchitectsBars

Triangle Café

Architect: Ashari ArchitectsDesigner: Amir Hossein AshariDesign contributors: Zahra Jafari,Amir Irandoost HaghighiExecution: Saeid JamaliTriangle CaféCafés have significant power in strengthening the social dimension of urban spaces and urban Cafés are more dynamic than other types of spaces. The connectivity of the café to the unique historical urban environment and creating an attraction to this place were the challenges for the designers. The project ambition was to create a subtle wall surface which has the least impaction on the historical urban environment and the city residential fabric, however it creates a bold sustainable space.The goal was to blend the café interior space to city fabric which is occurred by eliminating the “borde... More

Project • By Cubo Arkitekter A/SExhibition Centres

The Hammershøj Brick Production

A beautiful valley in central Jutland surrounds Randers Tegl’s new administration building with showroom and factory facilities for Carlsberg BjælkerTM.The two storeys high administration and visitors’ building is a composition of four “supersized bricks” with the classical proportions of a Danish brick - a unique concept that creates a distinct common thread throughout the project.The four "supersized bricks" are made with different facade tiles, and composed in such a way that the building appears homogeneous - yet as a compilation of four independent bricks.The production facility for 'Carlsberg Bjælker' is based on the architectural concept of the administration building, and appears as a composition of stacked bricks. More

Project • By Chadwick Dryer Clarke StudioIndividual Buildings

Y House

The design and construction of the Y House has evolved over a 5 year period, the result is a bespoke home designed to the specific needs and requirements of the client. The site is a large corner plot in the garden of the client’s existing home. It has extensive views through pine trees, over fields to the west and north, and residential neighbours to the south and east. Adjacent to the site on two sides is a 3m deep storm drain. This constraint resulted in a pile foundation design solution. The building form and layout evolved through close collaboration and discussion between the client and architect. During the concept design stage, ideas would be communicated using 3-dimensional computer models and walk-through animations... More

Product • By Coronado Stone ProductsFrench Limestone

French Limestone

These alluring oversized tiles were created to mimic the elegant stone adorning some of the most stunning architectural wonders of the world. The exquisite textures included in this series range from finely detailed limestone to deeply eroded travertine. Each profile flows well with both Classical and Modern design styles. More

Project • By Kingscourt Country Manor BricksOffices

Royal College Of Surgeons In Ireland

PROJECT INFORMATIONLocation: York St, DublinBricks Used: Casa LenaDevelopment Type: OfficesDeveloper: Bennett ConstructionArchitect: Henry J Lyons ArchitectsYear Built: 2017Awards: RIAI Public Choice Award 2018Henry J Lyons and Bennett Construction have created an innovative, technologically advanced facility for the RCSI in the heart of Dublin city.When the Royal College of Surgeons in Ireland approached Henry J Lyons Architects to discuss the design of its new home on York Street, little could the College have known what the end result would be. Together with Bennett Construction, Henry J Lyons has created a 12,000 sq m, 10-storey building that cleverly bypasses stringent planning height constraints through the incorporation of four basem... More

Project • By yein architecture design studioLaboratories

KIST Smart U-Farm

ReflectionSite ArrangementThe so-called Smart U-Farm, which is the Gangneung branch of Korea Institute of Science and Technology, is located at the entry of Gangneung Science and Industry Complex. While the pre-existing topography for the Complex was cut off to create a flat land to build factories, the Smart U-Farm was laid out not to compromise the surrounding landscape so that the main road runs along the North-South axis between the left and right buildings, cherishing the memory of the land in the midst of pinewood. At the first layout, the Gangneung branch was to be located at the back of the mechanical room which is now occupying the western part of the building: at the early phase, the Smart U-Farm had been approached indeed as a ve... More