Circular

An overview of projects, products and exclusive articles about circular

Project • By Sempergreen®Offices

Floating Office Rotterdam

In Rotterdam, the Netherlands, the largest floating office building in the world has been completed. Floating Office Rotterdam (FOR) has been designed by architectural firm Powerhouse Company, commissioned by the municipality of Rotterdam, project developer RED Company, and the Global Center on Adaptation. This unique office is an inspiring example of today’s sustainable technological innovations and circular building opportunities, and will be part of a new floating park in the Rijnhaven port of Rotterdam for 5 to 10 years.    On the south-facing side of the pitched roof, solar panels have been added. On the north side, a 900 sqm. Sempergreen green roof has been installed. This green roof doesn’t only consist of Sed... More

Project • By BSA Wim de BruijnUniversities

Albeda Rotterdam The Hague Airport College

Albeda Rotterdam The Hague Airport (RTHA) will open her doors in the school year 2020-2021. The airport itself will play an active role in the development of the curriculum, allowing students to get as close to their professions as possible. The building concept was developed through a series of workshops in close cooperation with educators. This resulted in a mix of traditional classrooms and flexible, open spaces that are enriched with eye catchers from a wide variety of aviation mock-ups.  Both the interior and exterior were designed by the team of BSA Wim de Bruijn. The whole building has been designed with sustainability in mind. The steel supporting structure is completely circular and solar panels on the roof supply the facilit... More

Project • By HUBOffices

City Council Education Service

Thanks to its central position on the Leien – the inner ring road – the building for the headquarters of the city council’s education service is located beside one of Antwerp’s core structural urban design elements and traffic arteries. The design, which comprises the complete reconversion of an existing 1970s office block, seeks to connect – despite the anomalous morphology of the existing structure – with the historic buildings along the Leien. This is achieved via a subtle three-part intervention – plinth, middle section and superstructure – and an intermediate cornice that matches the height of the adjoining buildings. The building has a public floor with a reception area, learning centr... More

Product • By GispenCIMO desk programme

CIMO desk programme

Circular and Modular CIMO derives its name from the innovative combination of its ‘circular’ and ‘modular’ characteristics. The CIMO desk collection combines peerless sustainability with clever design. Not to mention its smart adjustment mechanism, as well as a unique design that supports a healthy way of working. Flexible, quick and simple to operate, CIMO allows you to freely alternate between sitting and standing at your desk. More

Product • By GispenSETT CE couch

SETT CE couch

Circular designGispen’s Sett CE is not simply a designer sofa; this sofa is made of 95% recycled material! In order to reduce the production of plastic waste, Gispen has taken its own plastic waste and has made a sofa out of it. We 3D printed packing materials to create the shell of Sett CE, for example. When you reuse materials, you must always make sure that they are separable again, ensuring that they can be reused in future production processes. All materials of the Sett CE sofa are separable and the innovative technology ensures that every single component can be reprocessed into a new product. More

Product • By VICTOR STANLEYBRHS-101

BRHS-101

Circular horseshoe bike rack constructed of 2.375 in (60 mm) OD tubular steel pipe. CAPACITY2 bikes. STANDARDAll fabricated metal components are steel shotblasted, etched, phosphatized, preheated and electrostatically powder-coated with TGIC polyester powder coatings. OPTIONPowder coat over galvanized finish. Surface mount. In-ground mount. More

Project • By RAUOffices

Triodos Bank

The natural surroundings of the Estate were considered during the development of the new office. The design and construction are centred around principles of nature and biomimicry. Biomimetic architecture seeks solutions for sustainability in nature by following its set of principles and using it as a model, taking inspiration from natural designs and processes. Building heights have been adjusted to remain below the treeline. Bat flight routes were respected, and a special light plan was developed to prevent disorientation and to protect fauna. The energy-neutral building consists of sustainable materials and a demountable, wood-hybrid construction, which was designed by Rau Architects and constructed by JP van Eesteren... More

Project • By AshariArchitectsHousing

Qasr dasht Villa

Architect: Ashari ArchitectsDesigner: Amir Hossein AshariDesign contributors: Zahra Jafari3D: Mostafa YektarzadehGhasre-dasht ( Dastani ) VillaThe project’s main challenge was to prevent any interference to the garden environment and creating adaptability to the existing site.The design response is: creating various perspectives through the garden such as lotus pond (utilizing an element from the garden character), bridges (human suspension on a transparent path in the garden) and circulation paths in between the garden spaces (Human movement between open and semi open garden spaces). All these features occur without moving or eliminating any existing condition such as trees.Creating seating areas with various qualities(sitting on water, si... More

Project • By architectenbureau cepezedRestaurants

The Green House

In 2014 cepezed was commissioned to make a modern government office from the former Knoopkazerne on the Croeselaan in Utrecht. The Central Government Real Estate Company also requested a solution for the space between the Knoopkazerne and the adjacent head office of Rabobank. Because a definitive destination for this location will be decided in fifteen years, a temporary interpretation was sought that could make the area that would otherwise remain vacant, more lively. cepezed developed a plan in which both the function and the architecture are based on circularity. The Green House accommodates a ‘circular’ restaurant concept plus meeting facilities. In accordance with the principles of circularity, the building (including the foundati... More

Project • By architectenbureau cepezedCourthouses

Temporary Courthouse Amsterdam

New construction for the temporary courthouse Amsterdam, jointly designed by cepezed & cepezedinterior. Together with the existing towers E and F, the new construction of approximately 5.400 m2 will be part of the temporary courthouse on the grounds of the current Parnascomplex along the Parnassusweg. Here, the larger part of the jurisdiction will take place during the five years that a new permanent housing will be developed on the same parcel. For both the temporary and the permanent new construction, the existing complex will partially be demolished. Within the construction, quintessential processes of the courthouse will have their course. Consequently, the demands are high. For example, the interim-character of the building may not de... More

Project • By ECLISSE srlWellness Centres

Espai Wellness center – new building

This wellness centre Wellness Espai is located in Granollers, in the heart of the autonomous community of Catalonia. The creation, commissioned by the basketball player Enric Masip, is a significant example of interior design. Fluidity of spaces, forms, elegant and refined furnishings, dominated by bright colours with a prevalence of grey tones, combine to create an atmosphere of peace and serenity where it’s a pleasure to reinvigorate body and mind. Here the Catalans find a perfect escape from everyday stress, an oasis of tranquillity where they can spend some time taking care of their body and spirit. The centre has a Finnish sauna, a swimming pool, a fitness room, a Turkish bath, a relaxation area, a tennis court, a restaurant, a cafe... More

Product • By VOLAVOLA RS83E

VOLA RS83E

Like the soap dispenser, the brand-new VOLA cistern flush is elegantly aligned to the wall and totally contact-free. Two sensors, each contained in an understated circular design, sit side by side. One for a full flush, the other for a water-saving half flush - using the classic design language half circle. Alternatively, there is a single sensor option for full flush only. Harmonising with the other Round Series products, the cistern flush comes in polished chrome, brushed chrome, natural brass, brushed stainless steel and 14 different colours. More

Project • By ActiuOffices

Tiba

TIBA is the leading Spanish haulage and International transport company. It was founded in 1975, it has more than 20 offices in 4 continents and more than 400 professionals who share a unique passion to solve the logistics needs of its customers. With the same enthusiasm, Actiu has provided the neccessary equipment for its new offices in Mexico City. The project has been adapted to the needs of the customer that require design, functionality and ergonomics for workstations. The Vital program of desks, in its double desk version, with its surface in white melamine and table top divider in glass and aluminium, has created the desired environment, dynamic, avant-guarde and personal. The operative areas have been completed with the TNK 4... More