Colourful palette

An overview of projects, products and exclusive articles about colourful palette

Project • By AtelierzeroApartments

PV Apartment

Located in one of the most iconic neighborhoods of the city, this apartment is a true reflection of the style of old Milan. Sara Magni Sara Magni Sara Magni Its high ceilings, molded frames for doors and windows, geometric patterned cement tiles and decorations are all distinctive elements that evoke the elegance of the era.The renovation of such an important place starts with the desire to respect and maximize the existing elements that have made the apartment so special. Sara Magni Sara Magni Sara Magni The main area of intervention focuses on what used to be the kitchen and the bathroom, both recently renovated without a specific aesthetic criterion.In this core, a easily isolatable area has been created,... More

Project • By AtelierzeroApartments

Loft DE

The project involves the complete renovation of a former industrial warehouse, located in an area of Milan undergoing a significant urban regeneration.The site boasts unique features, including elongated spaces that allow an uninterrupted line of sight and zenithal lighting provided by various skylights.  Francesco Dolfo The narrow and elongated nature of this space has guided the internal layout, creating an enfilade.In sequence, starting from the direct street entrance, there is a guest room primarily used as a studio, a corridor housing the main internal access, laundry, and a shared bathroom, leading to the main living area.  The latter consists of a kitchen with a central island and a spacious dining area that opens on... More

Project • By AtelierzeroOffices

MTV

The renovation of Mind The Value’s offices in Milan, a prominent company specializing in process optimization and information technology consulting, has brought about a remarkable transformation.The company acquired these offices during the pandemic, posing a significant challenge.The spaces had remained unchanged since the 1970s, featuring a dated and rigid layout. Sara Magni However, Mind The Value had a clear vision for its offices: it sought a cutting-edge space, equipped with the latest technologies, and comfortable for its employees.This transformation was a means for the company to translate its values into action and create a modern and inspiring work environment. Sara Magni The client has requested a space that al... More

Project • By AtelierzeroApartments

PERTRE

The main theme of the renovation of this small apartment is rediscovery.In fact, during the demolition works, previously hidden elements such as the vaulted brick ceiling and the arches that characterize the living room came to light. The existing layout followed the typical ringhiera arrangement, with living and sleeping areas divided by the central core of services. Matteo Losurdo The project mainly focused on this core, significantly improving the distribution of spaces. Matteo Losurdo The real challenge was to create different moments and give dynamism to a relatively static layout. Matteo Losurdo Color becomes the main actor and is used in an architectural manner to give uniqueness and demarcate different areas. Ma... More

Project • By AtelierzeroApartments

S.Be

The project entails a complete renovation of a small apartment for a young professional. Simone Furiosi   The initial design approach involved the demolition of all existing walls that rigidly delineated the rooms.  Simone Furiosi Instead of doors, the spaces are now separated through ceiling lowerings, lines of color, and custom-made furniture.A perspective view encompasses the entire space in its entirety, from one facade to another.  Simone Furiosi Like small brushstrokes on a blank canvas, the color doesn’t define the main functions of the dwelling but rather the voids: the spaces traditionally considered liminal gain their own importance and become a series of chromatic and semantic references wi... More

Project • By AtelierzeroApartments

PREDA

The project involves the complete renovation of a large apartment.The demolition of existing walls has allowed for a proper balance between the sleeping area and the living area.  Simone Furiosi The living area has been opened up as much as possible, creating two conceptual and physical volumes that define different functions and add dynamism to the space.  Simone Furiosi The first volume houses the kitchen, which can be completely isolated or connected to the dining area through full-height sliding doors.  Simone Furiosi The second volume delimits the opposite side and provides access to the more private part of the apartment, including a bathroom, a single bedroom, and a master bedroom with an ensuite bath... More

Project • By AtelierzeroApartments

BOW

The starting point for the renovation of this large apartment was the desire to create a dynamic system of spaces, able to adapt itself to the different needs of its inhabitants.The general layout of the house includes three bedrooms - one with a walk-in closet - kitchen, laundry room, study and three bathrooms. Sara Magni Sara Magni The fulcrum of the house lies in the living room, where the already existing pink granite fireplace and bow window are reintegrated within a new concept, which breaks the idea of a house made up of a sequence of rooms to create instead a more interesting concatenation of different moments in which to live various experiences. The living room is defined by the creation of two rounded and polychrome v... More

NewsSpecification • 28 Oct 2022

10 office lounge areas with colourful sofas

Post-pandemic, office spaces had to be reimagined to fit into the new standards and go beyond their generic, stringent layouts. As workspace trends change over time, new offices focus on factors like shifting employment practices, remote or hybrid work patterns and collaborative culture.    Offices now offer flexibility and comfort as fundamental aspects of workspace design. Additionally, collaboration and social interaction have become central to the functioning of a workplace. Lounge areas are key to this change, offering respite and a space to interact and come together.    A well-designed lounge area can boost productivity and stir new ideas and innovation. A reflection of synergy and well-being, the following li... More

NewsNews • 22 Sep 2022

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil Architects design the new Sanskruti pre-primary school as a delightful manifestation of colourful volumes and blurred edges. Atik Bheda Consciously planned, keeping in mind the warm climate of Gokak, the school sits on the northeast part of the site such that the classroom openings are prevented from the southern glare while the ancillary functions like corridors, staircases, activity areas and admin rooms face the south, serving as a buffer between the learning spaces and the vehicular road.  Atik Bheda The harmonious composition of the blocks creates a definitive and imposing architectural volume. The juxtaposi... More