MTV
Sara Magni
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurniturePEDRALI
DoorADL
MIES SINGLE GLASS
FurnitureVitra.
HAL RE Tube Stackable
LightingMarset
Furniture&Tradition

Product Spec Sheet
Door
MIES SINGLE GLASS by ADL
Furniture
HAL RE Tube Stackable by Vitra.
Lighting
by Marset
Furniture

Mind The Value

Atelierzero as Architects

The renovation of Mind The Value’s offices in Milan, a prominent company specializing in process optimization and information technology consulting, has brought about a remarkable transformation.
The company acquired these offices during the pandemic, posing a significant challenge.
The spaces had remained unchanged since the 1970s, featuring a dated and rigid layout.

photo_credit Sara Magni
Sara Magni

However, Mind The Value had a clear vision for its offices: it sought a cutting-edge space, equipped with the latest technologies, and comfortable for its employees.
This transformation was a means for the company to translate its values into action and create a modern and inspiring work environment.

photo_credit Sara Magni
Sara Magni

The client has requested a space that aligns with their dynamic, flexible, modern, and well-being-oriented mindset. The concept behind this request was to create a well-defined yet integrated space where various aspects of personal and professional life could seamlessly intersect.
Furthermore, the client has expressed a desire for the latest technologies to be incorporated into office management and work processes, all while emphasizing environmental sustainability and a green approach.

photo_credit Sara Magni
Sara Magni

Therefore, the project’s objective was to redesign the layout of spaces, creating a more fluid and interconnected environment.
This approach aims to maximize the space’s potential and offer various possibilities and modes for both work and personal well-being throughout the working day.

photo_credit Sara Magni
Sara Magni

A key element of the new design was the maximization of natural light, taking advantage of the closely spaced rows of windows on both sides of the building.
On one side, facing the street, a roomy workspace has been established, featuring a custom-designed workstation. On the opposite side, an adaptable lounge area has been constructed, designed for reconfiguration and partitioning using a system of curtains.

photo_credit Sara Magni
Sara Magni

Velvet curtains were chosen to evoke a sense of ‘home away from home’ and to enhance the overall comfort of the structured and process-oriented working environment.
When the lounge area’s furniture is moved, the environment can transform into an auditorium, with the addition of chairs and monitors descending from the ceiling, allowing it to accommodate larger meetings and events.

photo_credit Sara Magni
Sara Magni

At the far end of the lounge area, a staircase has been installed to connect the two levels of the space, creating a theater-like environment for special company events.
This space is designed to be a convivial and collaborative area where people can take a break, share ideas, and engage in social interactions.

photo_credit Sara Magni
Sara Magni

The central area of the offices was designated for more private spaces, including meeting rooms, an experiential room, and service and utility areas.
The functional core that divides the space is distinguished by two wide transversal passages connecting the open areas, forming a system of circular paths that enhance the overall fluidity and accessibility of the space.

photo_credit Sara Magni
Sara Magni

While the lateral areas were adorned with neutral materials to encourage concentration and relaxation, the central core embraced a vibrant chromatic and textural identity, inspired by Mind The Value’s corporate colors, as commissioned for the redesign project.
The floors, ceilings, and walls were coated with a distinctive blue resin, while the exterior surface of the utility volume featured a rich dark wood cladding.

photo_credit Sara Magni
Sara Magni

This choice of materials and colors not only contributed to creating a distinctive and captivating environment but also served as a response to the client’s requirements, aligning the office design with the Mind The Value’s work style.
This approach ensures that the materials and colors complement the overall atmosphere, which is bright and elegant, without overpowering it.

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Surman Weston veils self-build Peckham House in hit-and-miss brickwork
21 May 2024 News
Surman Weston veils self-build Peckham House in hit-and-miss brickwork

London-based architectural studio Surman Weston has completed its first self-build project in the vi... More

Key projects by Woods Bagot
21 May 2024 News
Key projects by Woods Bagot

Woods Bagot is a global architecture firm known for its diverse portfolio of forward-thinking and su... More

Filippo Taidelli Architetto designs transparent “knowledge hangar” near Milan
20 May 2024 News
Filippo Taidelli Architetto designs transparent “knowledge hangar” near Milan

Milan-based Filippo Taidelli Architetto designed the Roberto Rocca Innovation Building as part of th... More

Klaksvik Rowing Clubhouse by Henning Larsen celebrates Faroese sporting and cultural heritage
20 May 2024 News
Klaksvik Rowing Clubhouse by Henning Larsen celebrates Faroese sporting and cultural heritage

Danish architectural firm Henning Larsen features in Archello’s 25 best architecture firms in... More

WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House
17 May 2024 News
WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House

Dutch flooring brand WOODlife was included in Archello’s list of 25 best engineered wood floor... More

Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system
16 May 2024 News
Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system

London-based architectural practice Knox Bhavan has completed an energy-efficient and accessible hou... More

Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components
15 May 2024 Innovations
Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components

Wangen Tower is the first multi-level and climbable structure to use self-shaped, structural timber... More

Lumi Shala by IBUKU is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali
15 May 2024 News
Lumi Shala by Ibuku is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali

Lumi Shala is an artisanal wellness space at the Alchemy Yoga Centre in Bali designed by local archi... More