Extension architecture

An overview of projects, products and exclusive articles about extension architecture

NewsNews • 4 May 2021

Poetic and resonant Carthona House informed by Brazilian modernism

In Sydney’s Olympic Park neighbourhood, ‘complement by contrast’ is the approach taken to the design of this project. The original Federation-style house is a heritage-listed item of local significance and remains in situ, while a new and strikingly black extension by Daniel Boddam is positioned as a distinctive and separate element. A courtyard separates the two buildings, providing light and air between old and new. Courtesy Daniel Boddam The design is largely informed by Brazilian modernist architecture, with which the client has a deep connection. The facades open and close as breathable skins, thus allowing for sunlight or shadow, privacy or connection. The open volumes and voids result in a dappled, dancing lig... More

NewsMaterialization • 9 Aug 2020

Infill project in Brussels uses glass to create intriguing spatial transitions

In the centre of Brussels, an existing building from the beginning of the 20th century was located between two higher apartment buildings and forms part of a large urban building block. Filling the gap between the two higher apartments with an extension, dmvA Architecten have densified the site in harmony with the scale of its surroundings.  The urban infill portion includes a training centre and practice for advanced diagnostic imaging in dentistry and also serves as a home to the client.   Credit: Sergio Pirrone Making the most of its floor area, the different spaces inside the project can be used flexibly, making a combination of work and living uses possible. Spaces are able to transition with ease. For example, the trai... More

NewsMaterialization • 31 Jul 2020

Edwardian home renovation an example of masterful material choice and craftsmanship

Exhibiting masterful craftsmanship, material choices and attention to detail, this extension and renovation of an Edwardian house in Northcoat, Australia by Melanie Beynon Architecture & Design feels warm and generous throughout.  Credit: Tom Blachford Housing a young family of six, the house has two zones: one for adults and one for children. The zones are located at opposite sides of the house and are joined by a central living space. A new family room features exposed Tasmanian Oak timber panels on the wall and pitched ceiling, alongside reclaimed brick walls and handmade Anchor Ceramic tiles.  Credit: Tom Blachford A feature can be found in the large sliding doors that connect the spacious living room to an out... More