Infill development

An overview of projects, products and exclusive articles about infill development

NewsNews • 26 Sep 2022

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designed ACB Living as a Co-working hub comprising cafe, remote-working rooms and off-site training spaces for companies. Yashiro Photo Office In response to the emerging problem of vacant plots, the design program of ACB living is dispersed across the town through new construction and small-scale interventions, encouraging spontaneous interactions and achieving a sense of familiarity. Yashiro Photo Office The interior areas at both levels are kept to a minimum while expanding the outdoor space towards the rear end of the site resulting in a low footprint and efficient energy consumption. On account of the local contextual ne... More

Project • By Bureau for Architecture and UrbanismPrivate Houses

Commonwealth

A brand new single family house in a well established neighborhood of Detroit, known as Woodbridge. On the exterior, the house is meant to follow the vocabulary of its context. On the inside, the house breaks up this pattern in volume. The double height living area is sunken, but windows from the outside are purposely raised high to prevent peering in from the outside. The raised ground floor is turned into a "mezzanine", only providing the entry, kitchen, and dining area and overlooks the living area. All bedrooms/private spaces are on the top floor.     More

Project • By Black RabbitShops

The Cove

The first Cove clothing retail store was designed on a vacant urban infill parking lot located in the heart of Austin's South Congress (SoCo) shopping district. Large butt-glazed glass panels were used to take advantage of the views of the site's beautiful live oak trees and connect to the surrounding pedestrian traffic. More

Project • By Kennerly Architecture & PlanningRestaurants

Bill Sorro Community

This 9-story, mixed-use building re-animates the abandoned corner of Sixth and Howard streets with 67 affordable family apartments, including 14 units for developmentally disabled adults. The housing units sit over restaurant/retail and community space at the ground floor.To resonate with the rhythms of the surrounding historic district, the design begins with a double-height commercial space above which the building breaks into two brick-clad volumes, the taller marks the intersection as a tower; the other steps down with a roof terrace. Residential amenities include private balconies, two common roof gardens, day-lit corridors, and flexible spaces for community gathering, offices, and child play.The building required a storm water retenti... More

Project • By Studio JCIHousing

Riverdale Townhomes

These live-work townhouses are located on a quiet street in Toronto’s rapidly densifying Riverdale neighbourhood. The project was separated into two phases. Phase 1, towards the South end of the block, consists of five deep units each with a mezzanine studio and an interior garden. Phase 2, towards the North end, consists of five shallower units and is serviced by a laneway at the rear.The townhouse blocks are developed on two existing, vacant, industrial properties separated by a residential building inbetween. One unique condition of Phase 1 is its landlocked nature; the site is bound by residential and industrial buildings on three sides. Phase 2 has a significantly different site condition: to the north, is an empty lot that has a seaso... More

Project • By REFRESH*DESIGN Studio for ArchitecturePrivate Houses

Habitat on Terrace [H.O.T.]

This project is a successful example of medium density housing on an inner city suburban block. The critical element informing the conceptual framework for the project was context, both the local context of the greater precinct and immediate context of the adjacent existing Queenslander onsite, which is reinterpreted not only in shape and proportion, but also in experience. The three rear dwellings repeat this concept to form a set of ‘glued together’ houses. Being in a neighbourhood dominated by houses, this approach manages to retain the comforting scale for the individual and provides identity to each dwelling while still achieving homogeneity. Being a developer driven project, the feasibility hinged on the addition of the fifth dwelling... More