Iroko wood

An overview of projects, products and exclusive articles about iroko wood

Project • By Studio NautaPrivate Houses

Courtyard in the Woods

A 1960’s bungalow has been adapted and extended to create a family house and artist studio in the woods of Zwolle. The new plan embraces the old configuration, extending certain spaces, to create a new hierarchy within the ensemble. Building on the existing material pallet of brickwork and timber, the added volume establishes a logical and complimentary relationship with the existing. The various periods of construction can be identified through the details, with large windows set flush with the brickwork, hereby enforcing the clear volumes of the extension and creating large uninterrupted mirror surfaces for the green environment. Large wooden panels and windows behind open brickwork facilitate the ventilation of the house, while en... More

Project • By Stella Adrimi & PartnersPrivate Houses

Sea side Villa

What was the brief?The Sea Side Villa is situated in the most beautiful seaside plot, in the district of Palio, outside the city of Kavala, in northern Greece. The design is inspired by the monastic architecture.Accessed by the main road of the district, the north face of the building displays minimal openings, to create an air of solitude and privacy. By the entrance, there is a semi-open space with distinct stone arches and decking, leading to the main door, which is made of solid mahogany wood, and displays handmade decorative carvings. Parts of this elevation have been dressed with iroko wood, specifically at the guest area and stairwell.The south elevation displays grant openings, to take account of the uninterrupted sea views. The big... More

Project • By Miquel Lacomba ArquitectePrivate Houses

La Font 61 House

The project is located at the urban complex “La Font” in Pollença at the base of an impressive limestone mountain. The project was commissioned by the Bauzà family, thanks to whom I have been able to explore further possibilities on my work field, looking for naked and simple lines, seeking wider perspectives. The house is located at the back of the plot, facing south, maintaining the existing forest of pine and oak trees, framing the mountain's profile. The exterior of the housing, made of sandstone, uniformly covers facades, sloping roofs and roadways so that it can be observed as a single piece.    The distribution is developed mainly on one level, except the first floor. One sole space integrates ki... More

Project • By ColectivArquitecturaPrivate Houses

Alto Da Castelhana House

Set in a development on a slope of Estoril, the terrain was the first challenge. With a steep slope from the entrance side from the street, the use of a first level would have to be partially buried. Taking advantage of this fact, secondary functions were placed on the floor -1, with the entrance and vertical accesses illuminated by the single span on this floor.   With a challenging program for the allowed building area, the volume of the house is born, in the upper two floors, from the implantation limits defined in the subdivision, rising in a parallelepiped. By assigning the functions to the compartments that were established in the floor plans, the openings, moments of exposure to the exterior, that were intended to be controlle... More

Project • By Park AssociatiPrivate Houses

Casa Val Tidone

This house is situated in the foothills of the Val Tidone, in the Piacentine countryside. Conceived as a contemporary interpretation of the traditional ‘cascina’ and barns typical of the area - reflected in the materials and proportions – it presents itself as a modern design, free from nostalgic elements.   The building has been designed with issues of sustainability very much in mind: from its orientation that enables winter sun to be optimised while minimising exposure during the hotter months, to the construction materials that have been specified for their high levels of insulation.   The house is developed around a central covered courtyard that forms the heart of the ground floor living area and offers... More

Project • By PORCELANOSAPrivate Houses

Casa en la huerta

If Alboraya, Valencia, is known for anything, it is for being the land of horchata and yellow nutsedge. In this “House in the garden” home, created by the Ramon Esteve studio there are urban boundaries, allowing an impressive terrace-viewpoint to be enjoyed, with extensive views of the yellow nutsedge groves. The 665m2 single family building has a ventilated facade made with the solid surface KRION. For its installation, the Ramon Esteve studio was advised by Butech, the PORCELANOSA Group company dedicated to technical solutions. The Ramon Esteve studio, experts on the KRION Lux material, designed a clean, white, abstract geometric enclosure, combining large white pan... More

Project • By Segond-Guyon ArchitectesPrivate Houses

French Embassy in Accra

The project is located within the French Ambassador Residence in Ghana. This site is remarkable due to the architecture value of the Building, rare colonial architecture from the 50’s, and the quality of the 3ha Park’s landscape. The architectural language of the new Embassy finds its inspiration in the respect of these two major components of the site.   The new Embassy is designed as a sober and compact architecture. The volumes, pierced by 2 patios, are rationally stacked to offer a unique and coherent entity. The relationship between the existing and the new building is reinforced by the use of similar architectural features such as cantilevers and terraces. Theses cantilevers creates pedestrian alleys along the build... More

Project • By Munarq StudioPrivate Houses

AT House

The house is located on a plot with not many singularities surrounded by isolated houses with pool. The orientation and the maximum use of the free space left by the building are the main inputs of the project. This is how two basic elements of Mediterranean architecture are used, such as the patio and the porch. The patio as generator of housing life, unites all spaces and brings intimacy and unity to the whole house. It also serves as a shelter from the sun and wind that can be used in winter and spring. The south porch, is the one that generates the facade of the house with a large beam of 14 meters long without any pillar and it is thought as a space to be in summer, next to the pool.   The house is built from a structure as simp... More

Project • By Studio PrototypePavilions

Tiny office pavilion in Vught

In a park-like environment at the Rondeweg in Vught, a villa was built in the thirties out of the characteristic red bricks of that time. The quality of the park-like surrounding is continued in the design within the lot of the existing house. As part of this ‘new park’, two pavilions have been designed: the tine office pavilion and a teahouse pavilion, both subtly connecting with the existing residential house. Both pavilions have their own identity and material characteristics, creating an interaction within the total concept.   The office pavilion is designed as a transparent pavilion, causing the spatial experience of the garden until the plinth zone of the pavilion. The modest and slant roof is hollow on the inside,... More

Project • By Joaquín Galán Vallejo ArchitectsPrivate Houses

Minimalist house by the Mediterranean sea

In the eastern side of the Costa del Sol, Benajarafe is located, a small village, near Vélez Málaga. It is front the sea next to old train station, inside an urbanization is encicled with many houses built in anAndalusian style In whose upper part this house is located, Looking for sea views. I would like to define the spirit of this house it would be with the following sentence. If you speak your words sound better than silence.Material Used :1. Facade Mortar monolayer 2. Wood catpentry. 3. Structure, reinforced concrete 4. Cover Roofmate 5. Floor_Ferrogres Porcelanosa 6. Wooden platform around swimmin pool. 7. Tinted glass and anti-glare 8. Iroko wood in acces. 9. Pladur in partitions More

Project • By ARRCCHotels

Cheetah Plains

Cheetah Plains is a new Game Lodge designed by ARRCC located in the Sabi Sand, South Africa, a wildlife sanctuary bordering the Kruger National Park. The clients chose to pursue a different offering for the market; by avoiding the typical typology of creating a central communal space surrounded by bedroom suites, the accommodation is split into three separate, private components referred to as the “Plains Houses.”   The Plains Houses are made up of clusters of free-standing buildings carefully arranged to accommodate existing natural features such as trees, typography and views – thereby minimising intrusion into the landscape. Over time, nature will further soften and absorb the sculptural masses into their environment.   Each house is com... More

Project • By Toffoli ArchitettiRestaurants

Tamo restaurant

The project of “Tamo restaurant” consists in the refurbishment of 1600s building, in the historical center of a small town in the hill of central Italy. The main theme of the project is the dialogue between the ancient envelope and the contemporary intervention, between the concreteness of the existing and the abstract nature of the project.This dialogue begins in the entrance, marked by two large arches that allows continuity with the outside, thanks to the light window frames and fixed glass panels. In this bright space a portal in dark stained ash invites to the main room, preluding to an intense change of atmosphere: this passage infact is an extension of the dining room, caracterised by the contrast between the whit... More

Project • By FADD ArchitectsRestaurants

J - Contemporary Japanese Restaurant

The J - Japanese Contemporary Restaurant is placed on the top floor of the Hilton Sorrento Palace, with a panoramic view of the Gulf of Naples, the unique scenario which is turned to be one of the main element of the design itself.   The project was inspired by both Japanese culture, and by the Mediterranean mood that characterizes this place. The Iroko wood staves are the leitmotiv of the J restaurants, and used as backdrop of the wooden and white marble counter,the white and soft curtains recall the sinuous movement of the sea waves.  Roda furnishings, chairs, sofas, and rugs together with bespoke tables and combined with the Viabizzuno lighting evoke Mediterranean terraces on summer evenings .The design of the green area cho... More

Project • By Estudio arn arquitectosResidential Landscape

Single-Family House in Valverde

It is a single-family house that is developed in ground floor, with a rotund geometry that is folded to the southeast and opens up to the garden area and the swimming pool. The local rural building typology has been reinterpreted through the use of a sculptural stone volume with a gabled roof which is combined with a horizontal piece built of exposed reinforced concrete. This concrete piece folds up over itself making [...]up a covered porch and an indoor barbecue and family dining area. The importance of shadow spaces in the house is reinforced by a roof overhang on the south-facing elevation on the living room and dining area that creates another outdoor porch. Continuity between the distribution spaces is used in order to create a fluent... More

Project • By Jeanne Dekkers ArchitectuurHotels

Conference Hotel Landgoed Huize Bergen

‘’The atmosphere of the authentic Estate ‘Huize Bergen’ together withits natural surroundings, seen by guests gives shape to a new sustainable conference hotel; De Botanica.”The authentic Estate Huize Bergen is renewed byadding a contemporary and sustainable manor. Through a phased masterplan, a trinity will be created between the old villa, the new Botanica and the surrounding English gardens. The materialization of its architecture and interior is derived from the green surroundings and the rich history of the Estate. All materials are sustainable and natural, such as untreated wood and C2C-certifided products. ‘De Botanica’ is the first hotel in the Netherlands designed according to the sustainable passive-house principle withPhase 1 com... More