Japanese cedar

An overview of projects, products and exclusive articles about Japanese cedar

Project • By Kengo Kuma and AssociatesPrivate Houses

Suteki House

This “wooden home” located in the suburbs of Portland, Oregon, which is known as a model city for compact sustainable homes, blends in with the surrounding greenery.   American homes which became the model for suburban homes in the 20th century were isolated boxes that were built on plots with grass surrounding them.The objective of this project was to create a prototype for 21st century suburban homes by designing a sustainable human home that is integral with the environment.   The L-shaped plan that is open to the creek in front of it is an hommage to the Fallingwater house designed by Frank Lloyd Wright.The veranda space that faces the creek represents a proposal for a third type of living space that is neither... More

Project • By Endo Architect and AssociatesPrivate Houses

Villa in Tsurudamari

This is a weekend house in Karuizawa. The client requested a plan in which the public and private spaces were independent from each other but at the same time effectively linked, so that the residence could function as a place for the client to use with family, with friends, or to invite a larger number of guests for receptions. The lot is on a saddle-shaped mountain ridge, and it has a completely open view to the north and south, as well as to the east. However, it has very little flat space. Considering the condition for cars traveling up the ridge and the locations suitable for parking, the main issue in the plan was to use the slope while resolving the height difference.   The building is oriented east-west and has a large open s... More

Project • By y+M design officePrivate Houses

House of a Backstage

Location of the house is near Mt. Bizan in Tokushima city. The site is one of five compartmental areas where we can see beautiful view of the mountain toward southeast.   We designed the house for client family of four (couple and their children) who newly move to there.   We designed the “big wall” which is used for exterior wall and fence. The wall cut the undesirable view of neighboring houses in the other compartment and 8-story building of prefectural condominium. We set the big wall to cover all over the client’s site, so that we can utilize area of the site with keeping the client family’s privacy not only in inside the house but also the outside garden.   We set the ridge which popes over... More

Project • By Cheng Tsung FENG Design StudioSculptures

Tea Nest

Cha Shou(茶壽), a heat preservation tea set for teapot, made with rice straws and stuffed with cotton fabric inside and originated from WenShui area in Miaoli. These containers were much important to the Hakka people in past. Hakka farmers can take a rest and have pots of warm tea after they finished the farm work in the afternoon.   Artist Cheng Tsung FENG turned this traditional craft into installation artwork, Tea Nest. Weaving with more rice straws, make it as big as a house size for welcoming people go interior. Based on the Teapot Nest meaning,Lasting Warming, this artwork invite people to come inside and sit around like bathing in a cup of hot tea. With the smelling of rice, bring you back to the nature life in agrarian Taiwan s... More

Project • By Cheng Tsung FENG Design StudioSculptures

Reading, a bridge (for Eslite)

Taiwanese artist Cheng Tsung FENG always focuses on traditional handcrafted culture. For the large-scale installation art for Eslite Bookstore 30th Anniversary, his subject is “Chinese Stitched Binding”, which is a kind of book binding method with a long history.   When the idea becomes text, the text falls on the paper, the paper is bundled through the rope, and it finally assembles together as a book. FENG transforms this binding craft from a plane into a three-dimensional unit like a tile (more than 1500 pieces), then he combines the store's escalator to create a transitional space just like a bridge and a tunnel.   The movement of the escalator is like a book is turning pages. When people set foot on it and the... More

Project • By Cheng Tsung FENG Design StudioSculptures

Nesting Plan I Gray-Cheeked Fulvetta

The Gray-Cheeked Fulvetta is an endemic bird species in Taiwan named from its grey head with a white eye ring and long black eye stripe running from the bill down the sides of the neck. In traditional Taiwanese aborigines, Thao, in Sun Moon Lake, it been seen as a spiritual bird. Its chirping is carefully listened to for guidance to steer clear of ill fortunes before any serious undertaking.   The Nesting Plan by artist Cheng Tsung FENG is a work project by learning nesting process from the animal architect in forest. For this project, he follow the nesting procedures of Grey-Cheeked Fulvetta (twig selection plus contacting, grass blades, flowers and soft cushions). FENG converts the way of nesting into timber structure technique and... More

Project • By SALWORKS, LDA.Private Houses

HOUSE NVC

Giving a new chance to a ruined building whose roof had collapsed after a fire in the mid-90s of the past century was the starting point to designing this house. Singularly placed and out of scale, erected in a sort of no man’s land between high-traffic roads with different heights, a green wasteland, a commercial area, a sea view above the thick and disorganized agglomeration of houses bordered to the south by the Atlantic Ocean, and another one at the top of the mountain to the east with the city to the west, the intervention was necessarily large.   The first step consisted in validating the structure that was thoroughly assessed and reinforced. Thought from the inside out and aiming as much as possible at preserving privacy... More

Project • By SALWORKS, LDA.Private Houses

House JR

The house is implanted on a sea front lot below street level, thus hiding its volumetry, and is built around a quadrangular patio that protects it from the sea. The upper storey is the only visible element of this house that tries to keep as abstract and closed to the outside as possible.   The patio organizes both the social program of the house — developed in an open space concept between living room, dining room and kitchen — and the more private program — the bedrooms — to which is added a multifunction room aimed at absorbing other uses.   The topography and the difference in level in relation to the street allowed the west side of the house to be completed with a pool that adds thickness to the re... More

Project • By Takashi Okuno & AssociatesPrivate Houses

Traditional Kominka Renovation in Jonan

A residence for the family of the original owner’s grandchild, inherited after the owner’s passing.Renovation work focused on preserving vintage portions of the original property while making upgrades to its functionality, seismic capacity and thermal insulation. Semi-transparent paneling offers the effect of softly connecting the spaces rather than partitioning them off completely. In its combining of time-weathered materials with new, left just as they are without particular treatment, the property seems to have attained a certain depth of character.Material Used :1. Tatami mats 2. Japanese cypress 3. Japanese cedar 4. Shoji More

Project • By Cheng Tsung FENG Design StudioPavilions

Sailing Castle

Artist Cheng Tsung FENG contrives a symbolic pavilion with wood constructions. Through the white sails harmoniously intertwined among the structure, he interprets the image of many sailboats gathering at the harbor as if an enormous sculptural entity embodies the enchanting scenery from the Donggang coast.By way of building the Sailing Castle for attractions to people, FENG depicts the phenomenon that fishermen and boats sailing off and making homeward voyages as people entering the installation. The interaction among people and the Sailing Castle is a representation of the prosperity of the fishery industry, communal unity, expectation, and joy.The shape of the Sailing Castle manifests the architectural attributes of local and traditional... More

Project • By .8 Tenhachi Architect & Interior DesignApartments

Tenhachi House

This is a renovation for our own apartment in Kanagawa..8 (TENHACHI) Architect & Interior design reconfigured the layout of the 67-square-meter property, creating one big open space with two open box spaces. The concrete ceiling and beams are left exposed throughout, contrasting with the white walls and furniture doors that have been added. None of the walls reach the ceiling, which allows us to seethat the new infill pieces are different from the structure of the original concrete.Except for the Toilet, all the spaces are connected. Two added boxes open to the main connected space. We think that there are bothpublic behaviors and private behaviors in a house. These two boxes play the role of a gentle connector.The lower level of the wh... More

Project • By Mezzo AtelierPavilions

Walk&Talk Pavilion

The pavilion we envisioned for Walk&Talk wants to override borders like the public art festival itself. We have created a completely permeable space that offers a ceiling and the necessary protection for its different functions. As in many of our projects, we start designing with archetypes, which are adapted to the client’s requirements and get inspirations of local elements and vernacular architecture.The modular wooden structure started from the idea of building a “house” and borrowed the proportion of the island’s unique pineapple greenhouses to root the project and create a wider and flexible structure. A parallel system of pillars carry the weight of the double shaped pitched roof and fixed the structure’s modularity: a sequence o... More

Project • By Mezzo AtelierPrivate Houses

PINK HOUSE

In the Atlantic island of São Miguel, in the Azores, an old stable from the beginning of the 20th century was converted into two guesthouses where history and contemporaneity coexist in balance.   The design's main goal was to keep the construction's character, lines, and its rural atmosphere, while adapting the enclosed structure to a completely new typology and contemporary regulations. New openings where carefully shredded in the colored façades, as well as on the stone wall, and a new volume was added to the main construction, allowing for a second, smaller house to appear integrated in the whole.   The bigger house develops in two levels: the ground floor opens to the surrounding exterior spaces and reaches... More

Project • By SUMA/issei sumaPrivate Houses

JIKKA

The house sits on top of the ridge in a forest of 60' high zelkova trees. The ridge top had been flattened by the previous owner. We have imagined structure which interacts with the trees and reminds the former ridgetop. It is a house for two women in their 60's. One, a social worker and the other, a pastry chef. The two had worked together at a community workshop in Tokyo for decades and have decided to move out to the country side. The house consists of 5 huts, varying in size and program. Their bedroom in the west, kitchen and dining in the center, and the guestroom with an accessible sloped bath in the east, where they look after the elder. Lying down on the bed of their 10'x10' bedroom, you feel aligned with the shrubs an... More

Project • By LIFE STYLE KOUBOUPrivate Houses

One year project

The architecture facing and adjusting the nature The site is located at the base of Bandai-san(mountain), we designed a second house for the family who living in the city. This region is designated as special heavy snowfalls area, we used more than 2m-high snow load to design a stilt structural system to protect the house from snow. The house has two blocks; a living function and a life related watery function are separately accommodated in each block. These are connected by a bridge that makes people enjoy harshness and happiness in natural environment with their five senses. “One year project” as the name indicates “move with times” which means that it took entire one year to experience the whole process such as tree cutting, sawing,... More